Plyn opäť netečie, Ukrajina s Ruskom sa obviňujú

Plyn do Európy opäť neprúdi. Plyn z Ruska na Ukrajinu v utorok došiel, ale tá tvrdí, že ho do Európy nedokáže prepraviť. Gazprom ju obvinil, že ukradla plyn z tranzitných rúr. Do Kyjeva a Moskvy v stredu odišiel premiér Robert Fico.

13.01.2009 07:32 , aktualizované: 14.01.2009 06:28
Plyn, Putin Foto:
Európa sa dočkala, Rusko pustilo plyn - ilustračná fotomontáž
debata

Gazprom obvinil Ukrajinu, že pre vlastné potreby odoberá plyn z potrubia určeného pre európske krajiny a že v spore o plyn je riadená Spojenými štátmi americkými (viac v článku Plynovú krízu kontroluje Amerika, tvrdí Gazprom).

Napriek prítomnosti európskych pozorovateľov odoberá Ukrajina znova plyn z tranzitného potrubia, tvrdí Moskva, a preto nemôže zabezpečiť európske krajiny plynom.

Gazprom uviedol, že plyn, ktorý zostal v plynovode po prerušení dodávok počas minulého týždňa, Ukrajina „ukradla“ a preto preprava do Európy nefunguje.

„Z balkánskej trasy bolo nezákonne odobratých 140 miliónov kubických metrov plynu. Nemáme vôbec predstavu, čo sa dialo na iných trasách,“ vyhlásil Alexander Medvedev z Gazpromu.

Často sa tvrdí, že je treba 36 hodín, aby sa plyn dostal k európskym odberateľom. To môže znamenať jediné: náš ruský plyn, ktorý sa nachádzal v tranzitných plynovodoch na Ukrajije, rozkradli," dodal hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Neskôr ruská strana uviedla, že Ukrajinci ruský plyn neodoberajú. „Ukrajina neotvorila magistrálu na prepravu plynu. Nemôžeme ísť proti fyzike. Ak je systém zatvorený, nemôžeme zabezpečiťdodávku plynu,“ uviedol Medvedev.

Medzinárodní pozorovatelia v utorok potvrdili, že dodávky plynu do Európy blokuje Ukrajina, tvrdí ruský plynárenský koncern Gazprom. „Členovia medzinárodnej komisie pozorovateľov v Kyjeve podpísali správu, ktorá svedčí o tom, že cez ukrajinské tranzitné plynovody nepumpujú ruský plyn,“ uvádza sa vo vyhlásení Gazpromu.

Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz uviedla, že nemôže prepravovať ruský plyn do Európy, pretože by pre technické dôvody musela ponechať niekoľko ukrajinských regiónov bez dodávok. Šéf Naftogazu Oleh Dubyna povedal, že ruský plyn na Ukrajinu prišiel, ale nedá sa prepravovať ďalej. „Ak by sme splnili žiadosť Gazpromu, museli by sme bez plynu ponechať … Luhansk, Odesu, Doneck a polovicu Dnipropetrovského regiónu,“ povedal Dubyna.

Ukrajina môže spoľahlivo dopravovať plyn do Európy iba vtedy, ak sa ruské dodávky vrátia na decembrovú úroveň, povedal ukrajinský prezident Viktor Juščenko. „Je veľmi dôležité obnoviť dodávky na tých trasách, na ktorých boli v decembri 2008. To by nám dalo príležitosť zreorganizovať ukrajinský systém od zásobovania našich vlastných regiónov na zabezpečenie dodávok do Európy,“ povedal Juščenko.

Fico pôjde do Moskvy a Kyjeva

Slovenský premiér Robert Fico sa chystá do Moskvy. V utorok telefonoval s ruským premiérom Vladimírom Putinom. Plyn podľa Putina neprúdi, pretože nefunguje ukrajinská prepravná sieť.

„Navrhujem v tejto súvislosti aktívnejšiu súčinnosť krajín, ktoré odoberajú ruský plyn, sukrajinským vedením,“ odporučil šéf ruskej vlády. Obidvaja premiéri sa dohovorili na skorej návšteve Fica v Moskve. Putin telefonoval aj s bulharským premiérom, ktorý sa tiež chystá do Moskvy. Návšteva by sa mala uskutičniť v stredu (viac v článku Putin: Snažíme sa dostať plyn na balkán a na Slovensko).

Fico navštívi v stredu aj Ukrajinu, kde sa hneď ráno v Kyjeve stretne s premierkou Juliou Tymošenkovou. Pôjdu s ním aj ministri, Ján Kubiš a Ľubomír Jahnátek.

Pozorovatelia mali problém s prístupom

Európska komisia oznámila, že jej pozorovatelia neboli vpustení do všetkých riadiacich centier v Rusku a na Ukrajine, aby tam kontrolovali stav prepravy zemného plynu.

„Títo experti by mali dostať plný prístup do riadiacich centier v Moskve a v Kyjeve,“ uviedla hovorkyňa komisie. Hovorca komisie  pre energetiku povedal, že pozorovatelia Európskej únie sa nachádzajú na množstve pozorovateľských bodov, kde dozerajú na tranzit dodávok plynu, avšak nebol im umožnený vstup do kontrolných miestností v riadiacich centrách.

Na to, že plyn neprúdi normálnym spôsobom, sa šéf Európskej komisie José Barroso sťažoval v telefonickom rozhovore s ruským premiérom. Moskve odkázal, že Brusel je veľmi sklamaný, aké množstvo plynu potrubím prúdi.

Naftogaz sa sporí s Gazpromom

Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu boli po šesťdňovej odstávke obnovené v utorok ráno. Veľmi rýchlo však prišli problémy.

„Gazprom ráno začal obnovovať dodávky plynu do Európy. Ale Ukrajina blokovala všetky naše kroky týkajúce sa prepravy plynu doEurópy,“ povedal zástupca šéfa ruského koncernu Alexander Medvedev. „Nemáme fyzickú možnosť uskutočňovať tranzit plynu cez ukrajinské územie. Celá zodpovednosť padá na Ukrajinu“ dodal.

Naftogaz uviedol, že spoľahlivému tranzitu plynu bráni viac faktorov, vrátane objemov suroviny, ktorá z Ruska prúdi a trás, ktoré boli na tranzit zvolené. “Naftogaz hlási, že zvolené objemy a trasy neboli medzi obomi pozorovateľmi včas dohodnuté,“ uviedol Naftogaz. “To je vážne porušenie zavedenej praxe spoľahlivého fungovania systému pre tranzit plynu,“ podotkla firma.

„Naftogaz vyžaduje rýchle obnovenie vyrovnaných dodávok plynu cez všetky tranzitné plynovody,“ píše sa v správe Naftogazu, z ktorej citoval Reuters.

„Situácia je veľmi zložitá. Predstavitelia Európskej komisie, ktorí sú na mieste, pracujú veľmi tvrdo, aby presvedčili Rusko i Ukrajinu, aby pustili toľko plynu, koľko je možné,“ povedal hovorca Európskej komisie.

Rusi otvorili kohútik s plynom, potečie zatiaľ len na Balkán

Plyn z Ruska začal prúdiť o ôsmej ráno stredoeurópskeho času. Rusko tak dodržalo termín obnovenia dodávok, ktorý oznámilo v pondelok.  Celý denný objem plynu však bol určený pre Balkán a Moldavsko. Slovensko zrejme bude musieť na svoje prvé dodávky čakať dlhšie.

„Zabezpečte prepravu plynu na územie Ukrajiny. Splňte pokyn,“ vyhlásil šéf Gazpromu Alexej Miller pred televíznou kamerou. „Pokyn som pochopil, pristupujem ku splneniu,“ odpovedal v telefonickom rozhovore dispečer firmy zo stanice v ruskom meste Sudža v Kurskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou.

„Plyn sa dal do pohybu o desiatej (8.00 h stredoeurópskeho času),“ uviedol v utorok podľa Reuters zástupca Gazpromu v moskovskej centrále. „Všetko je v poriadku“.

Obnovenie dodávok potvrdila agentúra Reuters, ktorá má svojho človeka na kompresorovej stanici v Sudže.„Kohútiky boli otvorené na prvom z piatich potrubí,“ oznámil jeden z technikov.

„Plyn prekročil hranicu,“ oznámil neskôr Gazprom. Plyn prešiel pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov cez rusko-ukrajinskú hranicu asi o 8.30 h stredoeurópske­ho času.

Prvá dodávka je pre Balkán a Moldavsko

Gazprom požiadal ukrajinskú energetickú spoločnosť Naftogaz, aby začala pumpovať 76 miliónov kubických metrov plynu denne cez ukrajinské územie, uviedol Naftogaz. Gazprom za normálnych podmienok dodáva smerom do Európy približne 300 miliónov kubických metrov plynu denne.

Z prvej dodávky 76,6 milióna metrov kubických podľa Gazpromu má dostať Balkán takmer 63 miliónov a zvyšok Moldavsko.

Do krajín Európskej únie by sa plyn mohol dostať do 24 hodín po začatí dodávok, uviedol ešte v pondelok eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs. Iné zdroje však hovoria o dlhšom časovom období, do dvoch až troch dní. Prioritu bude mať Balkán, kde je situácia najhoršia, vetva na Slovensko bude ďalšia v poradí. Gazprom v utorok uviedol, že v Rumunsku či Moldavsku bude plyn do 36 hodín.

Problémy môže priniesť spor o „technický plyn“

Cestu k obnoveniu dodávok otvorila zmluva medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou, ktorú v pondelok tri strany podpísali v Bruseli. Zmluva bola síce prvýkrát podpísaná už skôr, ale Rusi ju vyhlásili zaneplatnú, keďže Ukrajina k nej pripojila jednostranné vyhlásenie. Zmluva zabezpečuje monitorovanie dodávok cez Ukrajinu medzinárodnými pozorovateľmi (viac v článku Európa je bližšie k plynu, má začať prúdiť v utorok ráno).

Ruský Gazprom tiež informoval, že obnovenie dodávok je skúšobné a v prípade, že bude všetko v poriadku, obnoví štandardnú prepravu. Upozornenie súvisí s hrozbami Moskvy, že dodávky opäť zastavia. ak Ukrajinci budú „neoprávnene odoberať“ plyn z tranzitu..

Jeden nový problém sa črtá, nie je zatiaľ jasné, kto zaplatí „technický plyn“, s ktorého pomocou má byť obnovený tlak v plynovode (viac v článku Gazprom obvinil Ukrajinu, že vytvára novú krízu).

Slovensko má problémy aj s elektrinou

Európske štáty, medzi nimi aj Slovensko, majú za sebou šesť dní bez dodávok plynu tranzitom cez Ukrajinu. Slovensku navyše tento stav vytvára problémy v elektrickej prenosovej sieti, keďže nedostatok plynu zastavil aj plynové elektrárne. Preto slovenská vláda zvažuje spustenie odstaveného atómového reaktora v Jaslovských Bohuniciach (viac v článku Jahnátek s Ficom sa prikláňajú k spusteniu Bohuníc).

Slovensko je tak siedmy deň bez dodávok plynu. „Napriek tomu, že dodávky ruského plynu stále neboli obnovené, SPP sa za súčasných podmienok darí udržiavať plynárenský systém na celom území Slovenska stabilným a situáciu v zásobovaní zemným plynom do všetkých oblastí Slovenska má pod kontrolou. SPP aj naďalej pracuje na hľadaní dodatočných zdrojov dodávok zemného plynu,“ uviedol SPP v utorňajšej tlačovej správe. Slovensko by malo mať na zabezpečenie plynulých dodávok pre celé územie plyn ešte na 12 dní.

debata chyba