Euro Slovensku počas krízy pomôže

Rozhodnutie o dátume prijatia eura na Slovensku, rovnako ako stanovenie konverzného kurzu koruny voči tejto mene, padlo v období, keď o blížiacej sa globálnej finančnej kríze vedel málokto. Vynára sa teda otázka - ako bude na slovenskú ekonomiku po 1. januári vplývať "kombinácia" eura a globálnej krízy.

07.11.2008 12:34
Členka predstavenstva VÚB Elena Kohútiková Foto:
Členka predstavenstva VÚB Elena Kohútiková
debata

Kohútiková: Zvýši sa objem zahraničného obchodu

Bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska a členka predstavenstva VÚB Banky Elena Kohútiková tvrdí, že prijatie spoločnej meny v čase krízy slovenskému hospodárstvu pomôže. „Od zavedenia eura očakávame zvýšenie objemu zahraničného obchodu, euro teda bude dopady krízy čiastočne eliminovať,“ uviedla Kohútiková pre Pravda.sk. Slovensko príjma európsku menu v období vrcholu ekonomického rastu, čo sú podľa nej „ideálne podmienky“.

„Slovenská koruna je úplne stabilná, pri píprave na prechod na euro nevytvára nijakú nervozitu,“ hodnotí bývala viceguvernérka. Meny okolititých štátov, pripomína, sú pritom rozkolísané.

Problémy počas prvých dní

Kohútiková však upozornila, že prvé dni prechodu na novú menu môžu byť pre bežných občanov „technicky“ problematické. V štátoch, ktoré už euro používajú, až 60 percent občanov vyjadrilo názor, že získať hotovosť v bankách v prvých dňoch po prechode na novú menu sprevádzali ťažkosti. Približne 10 percent občanov sa stažovalo na nedostatok hotovosti. Tieto problémy sa však podľa členky predstavenstva VÚB týkajú predovšetkým prvých 10 dní po zmene meny, potom sa situácia stabilizovala.

Kohútiková v tejto súvislosti pripomenula skúsenosti Slovenska z roku 1993, keď došlo k zámene federálnej meny za slovenské koruny. „Vtedy si ľudia všetko nechali na poslednú chvíľu,“ spomína na obdobie vzniku samostatného Slovenska. Tomu sa podľa nej treba vyhnúť. Včasná zmena hotovostných korunových zásob, prípadne ich vklad na účet, pomôže eliminovať nervozitu bankárov i občanov.

Počas prvých týždňov používania novej meny môžu obyvatelia nadobudnúť neistotu v súvislosti s nízkymi nominálnymi hodnotami miezd, a na druhej strane cien. Kohútiková upozornila, že hlavne ľudia s nižšími príjmami a dôchodcovia by sa na nové, 30-násobne nižšie sumy mali pripravovať už dnes a tým predísť prípadnému neuváženému míňaniu. „Odporúčam, aby si títo ľudia každý týždeň do konca roka zapísali príjmy aj výdavky v korunách aj v eurách, aby videli, koľko minú a potrebujú,“ spres­nila.

Duálny obeh dvoch mien – slovenskej koruny a eura, bude na Slovensku trvať od 1. do 16. januára budúceho roka. Po jeho skončení budú slovenské mince vymieňať komerčné banky do 30. júna, bankovky až do konca roka. v Národnej banke Slovenska budú korunové mince meniť až do konca roka 2013 a bankovky bez časového obmedzenia.

debata chyba