USA čakajú roky stagnácie, tvrdí Rakúšan

Skutočným hospodárskym divom súčasného sveta je fakt, že USA drží nad vodou komunistická Čína, tvdí rakúsky ekonóm Erich Streissler. Podľa neho finančná kríza spôsobí v USA 10 až 15-ročnú stagnáciu.

16.09.2008 13:28
New York, Socha slobody, Amerika, USA Foto:
Socha slobody v americkom New Yorku - ilustračné foto.
debata

Finančný šok na Wall Street zasiahne krátkodobo viac Áziu a Európu, než USA. Dlhodobo to však budú Spojené štáty, ktoré sa dostanú do 10 až 15-ročnej stagnácie, tvrdí Erich Streissler, emeritný profesor ekonómie na viedenskej univerzite v rozhovore pre rakúsky denník Der Standard.

Na rozdiel od recesií minulých desaťročí nie sú Spojené štáty tentoraz veriteľmi, ale prevažne dlžníkmi, uviedol Streissler na margo pádu jednej z najväčších investičných bánk na svete Lehman Brothers.

Kríza postihne najmä veriteľov a tými sú dnes najmä Čína, India a európske štáty na čele s Veľkou Britániou. Dlhodobo však uvrhne do stagnácie práve USA, domnieva sa profesor.

Podstatou terajšej finančnej krízy je podľa rakúskeho odborníka to, že od roku 2000 sa v celom svete viac sporí ako investuje. Problém výrazne vyostrila skutočnosť, že práve najnovšie technické revolúcie v oblastiach počítačov, softvéru alebo internetu neboli na investície príliš náročné.

„Máme jednoducho problém so zhodnocovaním kapitálu, ako by povedal Karol Marx,“ konštatuje Streissler. „Americké banky získavali dve tretiny až tri štvrtiny svetových finančných prebytkov v podobe úspor. A čo s tými úsporami robia? Špekulujú na finančných trhoch. To však znamená hľadanie ziskov na úkor iných, pretože sa reálne nič nevyrába“.

„Skutočným hospodárskym divom súčasného sveta je fakt, že komunistická Čína drží Spojené štáty nad vodou. Číňania majú v Amerike toľko peňazí, že terajšie turbulencie pre nich znamenajú ročné straty rádovo 1,5 bilióna dolárov. Je záhadou, prečo krajiny v USA naďalej investujú a akceptujú obrovské straty. Prečo napríklad India strká stovky miliárd do Spojených štátov, namiesto toho, aby doma za ne stavala cesty,“ uviedol Streissler.

Z Európy budú mať najväčšie problémy tí, ktorí v USA najviac investovali, hovorí ekonóm.

"Na prvom mieste je Veľká Británia, a tiež Írsko. Aj Nemecko v Amerike silno investovalo. Španielsko zase robilo to, čo Spojené štáty: stavalo veľa domov, ktoré nemôže predať. Rakúsko našťastie investovalo prevažne vo východnej Európe, takže sa ho súčasná kríza natoľko netýka. Otázkou je, či môžu byť Rumunsko alebo Ukrajina našími Spojenými štátmi.

Deník Die Presse píše, že aj keď sú straty pre Rakúsko v tejto chvíli relatívne malé, exportéri ich už teraz odhadujú na stovky miliónov eur. Najvýraznejšie by mohli byť straty poisťovní, pre ktoré bola Lehman Brothers garantom najmä v oblasti životných poistiek. Z rakúskych bánk v USA najviac investovala Raiffeisen Zentralbank.

debata chyba