Na zvýhodnenú dovolenku bude môcť ísť viac ľudí. Danko chce rozšíriť používanie rekreačných poukazov

Andrej Danko chce rozšíriť využívanie rekreačných poukazov. Právo na ich využívanie by podľa predsedu Slovenskej národnej strany mali mať aj rodičia zamestnancov. V súčasnosti platí, že rekreačné poukazy môžu využívať zamestnanci, ich manželia, manželky a deti. Novelou, ktorú Danko spolu s ďalšími poslancami predkladá, by sa teda rozširoval okruh tých rodinných príslušníkov, ktorí by si mohli poukaz uplatniť. Návrh je v programe aktuálnej schôdze parlamentu.

21.04.2024 05:00
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.
debata (14)

Rekreačné poukazy poskytujú zamestnávatelia svojim zamestnancom, ktorí sú v pracovnom pomere aspoň rok. Tento rekreačný poukaz je vo výške 55 percent z oprávnených nákladov, najviac ale 275 eur. Nárok na plnú sumu tak vzniká tomu človeku, ktorý celkovo v domácich zariadeniach cestovného ruchu minie päťsto eur.

Práve suma do výšky 275 eur je pre firmy oprávnený daňový výdavok, znamená to, že o túto sumu si firmy môžu znížiť základ dane a zaplatia tým pádom menej na daniach. Štát tak týmto spôsobom vyzbiera každoročne na daniach právnických osôb menej o približne tridsať miliónov eur.

Ide o peniaze - Peniaze a partnerské vzťahy
Video
Zdroj: TV Pravda

Rozšírenie okruhu osôb, ktoré môžu poukaz využiť odkrojí dodatočné zdroje z výnosu, ktorý prináša korporátna daň. Ministerstvo financií odhadlo, že novela zvýši oslobodené príjmy o tri milióny eur, no samotné ministerstvo považuje tento odhad za konzervatívny.

Cieľom návrhu bola už od roku 2019, keď rekreačné poukazy vznikli, podpora cestovného ruchu. Novela má priniesť ďalší impulz.

„Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života,“ píše sa v dôvodovej správe k návrhu.

Poukaz využíva zhruba štvrťmilióna ľudí

Zamestnanci postupne využívajú rekreačné poukazy čoraz viac. Celková suma vyplatených príspevkov vo forme poukazov sa medzi rokmi 2019 a 2021 pohybovala v intervale od 40 miliónov eur do 44 miliónov eur. V roku 2022 sa celková suma vyšplhala až na viac ako 52 miliónov eur. Poukaz využilo približne 261-tisíc ľudí. V priemere je teda výška príspevku na rekreáciu zhruba 202 eur.

Z údajov Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS) vyplýva, preukaz využije zhruba jeden z troch tých zamestnancov, ktorí majú na poukaz nárok. „Využitie rekreačných poukazov u zamestnancov, ktorým tento nárok vznikol, sa dá kvalifikovane odhadovať v rozmedzí tridsať až tridsaťpäť percent, čo potvrdzuje aj posledný prieskum,“ hovorí generálny manažér AHRS, Martin Novotný.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Slovensko čaká masívne šetrenie. Musíme nájsť miliardy, ak chceme skutočne riešiť problémy

Z dát asociácie tiež vyplýva, že poukazy sa využívajú najmä v tradičných turistických lokalitách. Tam je ich využitie na úrovni zhruba tridsať až tridsať päť percent. Vo veľkých mestách sa nemusí priblížiť ani k piatim percentám.

Práve rok 2022 je zatiaľ posledný, ktorý má finančná správa k dispozícii. Znamená to výpadok príjmov výrazne nad hranicou 30 miliónov eur.

Pomáhajú poukazy?

Podporiť cestovný ruch sa zrejme podarilo, no je pomerne ťažké povedať do akej miery. Spolu so zavedením rekreačných poukazov totiž klesla sadzba DPH na ubytovacie služby na desať percent. Navyše, údaje o prenocovaniach domácich návštevníkov skresľujú okrem iného aj pandemické roky.

V roku 2019, v prvom roku existencie poukazov, sa počet prenocovaní domácich návštevníkov citeľne zvýšil. Medziročne stúpol z 9,8 milióna na zhruba 11,5 milióna.

Roky pred pandémiou boli ale ekonomicky relatívne úspešné a to sa odrážalo aj na počte prenocovaní v rekreačných zariadeniach. Napríklad v roku 2014 sa počet prenocovaní domácich návštevníkov pohyboval na úrovni len necelých sedem miliónov. Počet prenocovaní tak postupne rástol aj pred zavedením poukazov.

Predkladatelia návrhu tvrdia, že poukazy jednoznačne pomáhajú podnikateľov v cestovnom ruchu. „Porovnanie členských štátov EÚ s podobnou mierou prenocovaní domácich turistov na obyvateľa indikuje, že od roku 2019 sa tempo rastu prenocovaní slovenských domácich turistov napriek zavedeným obmedzeniam v súvislosti s ochorením Covid-19 výrazne zrýchlilo. Oproti januáru 2018 bol počet prenocovaní domácich turistov na Slovensku o 28 percent vyšší, zatiaľ čo priemer porovnateľných krajín bol vyšší iba o 9,5 percent,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Celoročné údaje ukazujú omnoho pesimistickejší obraz. Prenocovania domácich návštevníkov pod vplyvom pandémie výrazne klesali a v roku 2021 sa dostali na 6,7 milióna. Odvtedy postupne stúpajú a v roku 2023 ich bolo zhruba 9,9 milióna. To je približne toľko ako v roku 2018, keď bolo domácich prenocovaní 9,8 milióna.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Kamenický ukázal ochutnávku z ozdravných opatrení. Prichádzajú nové dane, Fico hovorí aj o prepúšťaní úradníkov

Pochybnosti o fungovaní rekreačných preukazov vyjadrila napríklad bývalá úradnícka vláda. Tá prepočítala, že štát ušetrí 35 miliónov ročne ak od roku 2025 poukazy zrušia. „Daňový výdavok nie je vhodnou formou podpory, keďže opatrenie má plošný charakter bez ohľadu na výšku príjmov zamestnanca,“ uviedla.

Aj bývalá vláda hovorí o tom, že poukaz pomohol do určitej miery zvýšiť tržby, no upozorňuje na to, že ziskovosť hotelierov sa nezmenila.

Samotní hotelieri ale očakávajú, že zmena im prospeje. „Vo všeobecnosti vnímame možný vplyv tejto novelizácie na rozvoj domáceho cestovného ruchu ako pozitívny. Medzi mladšími zamestnancami, ktorým vzniká nárok na čerpanie rekreačného poukazu je aj skupina, ktorá preferuje dovolenku v zahraničí, a teda rekreačný poukaz by ostal nevyčerpaný. Umožnením posunúť čerpanie rekreačného poukazu na rodičov, ktorí napríklad preferujú dovolenku na Slovensku, by sa rozvoju domáceho cestovného ruchu pomohlo,“ hovorí Novotný.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #rekreačné poukazy