Inflácia na Slovensku zrýchlila na 4,3 percenta

Ceny tovarov a služieb na Slovensku v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 4,3 percenta. Rovnako vysokú infláciu krajina zaznamenala naposledy v novembri 2006.

13.05.2008 09:40
Obchod, nákup, zelenina, ovocie Foto:
Ilustračné foto
debata

V marci v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška ceny stúpli o 4,2 percenta. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad.

Aprílové údaje sú nepatrne vyššie ako odhady analytikov. Ekonómovia v priemere očakávali v štvrtom mesiaci roka medziročnú infláciu 4,2 percenta. V samotnom apríli ceny stúpli o 0,2 percenta, počas marca sa zvýšili o 0,3 percenta.

V porovnaní so štvrtým mesiacom minulého roka najviac zdraželi potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 9,1 percenta. Ceny bývania a energií medziročne stúpli o 5,8 percenta. Naopak, o 0,5 percenta klesli ceny za nábytok, vybavenie domácností a bežnú údržbu domov.

Oproti marcu sa zvýšili najmä ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 1,2 percenta. V zdravotníctve ceny stúpli o 0,6 percenta.

Nízka inflácia a udržanie jej mierneho rastu patrili k hlavným podmienkam pozvánky Slovenska do eurozóny. Napriek tomu, že krajina prísne ekonomické podmienky splnila, neistota ohľadne udržania nízkeho rastu spotrebiteľských cien bola pre Slovensko jedinou hrozbou, ktorá mohla zamedziť prijatiu eura podľa plánu od januára 2009. Európska komisia, ktorá zavedenie eura odporučila, uviedla, že rast cien v krajine sa postupne spomalí, naopak Európska centrálna banka vyslovila z vývoja cien väčšie obavy. Definitívny vstup Slovenska do eurozóny ešte musia potvrdiť do leta ďalšie európske inštitúcie.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v apríli zrýchlilo na 4,6 percenta z marcových 4,5 percenta. Medzimesačne sa ceny v apríli podľa jadrovej inflácie zvýšili o 0,3 percenta.

debata chyba