Premiér hrozí monopolom, žiada citlivý prístup

Chceme, aby sa energetické podniky správali k štátu ako k akcionárovi a aby zohľadňovali politiku tejto vlády tam, kde je to možné, žiada premiér Robert Fico od firiem, ktorým pohrozil vyvlastnením. Uviedol to v nedeľu v televízii TA3 v diskusnej relácii V politike.

25.08.2008 07:01
Mochovce Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa premiéra štát pripravuje rad opatrení, ich cieľom je zabrániť neprimeranému zdražovaniu energií. Fico predstavil v tomto smere filozofiu vlády: „Tam, kde máme možnosť ovplyvňovať veci, nedovoliť taký cenový nárast, ktorý by nezohľadňoval kúpyschopnosť slovenského obyvateľstva.  Nemôžeme mať okamžite vo všetkých segmentoch – lebo niekde máme – rovnaké ceny ako má západná Európa a pritom platovo… tá rýchlosť zvyšovania platov nie je taká ako rýchlosť zvyšovania cien“.

Vyvlastnenie je štandardný európsky inštitút a je aj v slovenskej ústave, uviedol premiér a dodal, že si uvedomuje, že to musí byť podľa zákona a za náhradu.

„Hovoríme o tom preto, aby si uvedomovali tí, ktorí tu na Slovensku sú, že tu nie je bábková vláda a že si tu nebudú robiť čo chcú,“ povedal Fico. Chceme, aby sa energetické podniky správali k štátu ako k akcionárovi a aby zohľadňovali politiku tejto vlády tam, kde je to možné, žiada.

„Ak by sa objavovali kroky zo strany monopolov, ktoré by jednoznačne išli proti energetickým záujmom tohto štátu, išli by proti ľuďom, totálne by nezohľadňovali kúpyschopnosť, bola by to určitá miera nenažranosti týchto monopolov, pretože majú miliardové zisky, vedia sa v týchto veciach pohybovať – pri plnom rešpektovaní trhu, uvedomujem si, že komodity prudko rastú. Chceme, aby sa citlivo správali. Pokiaľ tak nebudú robiť – tak prečo by sa krajina nechránila?“ povedal Fico.

„Berte tieto vyjadrenia ako vážnu hrozbu – dávame jasne najavo, že sa nebudeme báť, keby sa stalo niečo v budúcnosti, čo ohrozuje túto krajinu, použiť aj tento inštitút (vyvlastnenia),“ uviedol premiér.

Sme pripravení aj na diskusiu o výške náhrady za vyvlastnenie, povedal Fico a spomenul, že Slovenské elektrárne boli privatizované približne za 36 miliárd a dnes tí, ktorí ich predali, vyčíslujú náhradu na 220 miliárd Sk. Prečo to potom predávali za 36 miliárd? pýtal sa Fico. Podľa Fica pritom majitelia elektrární za krátke obdobie nič neinvestovali, len brali dividendy.

Na vyvlastnenie by však museli existovať vážne dôvody. Ako príklad uviedol, že vážnym porušením záväzkov by bolo, ak by Enel nedostaval Mochovce, napriek podpísanému memorandu. Na pripomienku redaktora TA3, že Enel už pohrozil, že by mohol prehodnotiť plánované investície, premiér uviedol: „Však nech to skúsia. Veď nikto im nebráni. Je to majiteľ 66 percent Slovenských elektrární, oni sú investorom v prípade Mochoviec, od nich záleží, či sa dostavajú“. V takomto prípade, keby svoj záväzok, ktorý aj verejne deklarovali, nes­plnili, prichádzalo by podľa Fica vyvlastnenie do úvahy.

debata chyba