Vláda spúšťa jadrový blok V1. Pre istotu

Pre plynovú krízu by sa mala v druhej polovici tohto týždňa opäť spustiť 28-ročná nedávno odstavená jadrová elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach. Vláda Roberta Fica to odôvodňuje možnými výpadkami elektriny po zastavení menších plynových elektrární v Leviciach a Ružomberku.

12.01.2009 06:55
Robert Fico vo V1 Foto:
Robert Fico počas svojej návštevy vo velíne jadrovej elektrárne V–1 v Jaslovských Bohuniciach v roku 2006.
debata

Prenosová sústava však väčšie problémy s dodávkami elektriny zatiaľ nehlási a nezávislí energetickí experti tvrdia, že vláda len využíva situáciu na obchodné ciele. Ficov kabinet za verdikt kritizuje Brusel aj Rakúsko, keďže odstavenie V1 bolo podmienkou na vstup Slovenska do EÚ.

Podľa rezortu hospodárstva však elektrinu z V1 treba na to, aby krajina nezostala nielen bez plynu, ale aj potme. "Stojíme tesne pred rozpadom sústavy. Preto je otázka veľmi urgentná,“ povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru).

Podľa expertov je však Slovensko súčasťou európskej siete, ktorá by krajinu pri problémoch s elektrinou podržala. „Je málo pravdepodobné, že by malé Slovensko vôbec ohrozilo stabilitu európskej siete a V1 na to už nemá žiaden vplyv,“ myslí si energetický konzultant František Pecho.

Kapacita európskej siete je totiž 600-tisíc megawattov, maximálny odber Slovenska je 4 400 megawattov a vláda chce pridať výkon polovice druhého bloku V1 – 220 megawatttov.

Na bloku V1, ktorý bol odstavený na konci minulého roka, je „odpísané“ zvyškové palivo. Prevádzkovateľ V1 štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť tak z neho môže vyrobiť elektrinu takmer bez nákladov.

„Oživenie V1 nie je o technických problémoch sústavy, ale je to šikovné využitie situácie na trhu s plynom na obchodovanie s elektrinou. Profitovať z toho môžu na cenách elektriny priemyselní odberatelia, ktorí podporujú vládu,“ dodáva Pecho.

Podniky obnovenie výroby na V1 vítajú. „Dôvod na ohrozenie sústavy tu je, keďže v čase plynovej regulácie majú problémy aj siete v zahraničí,“ hovorí šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska Tomáš Malatinský, ktorý má ako šéf Elektrovodu Holding skúsenosti s fungovaním sietí.

Štátna spoločnosť dostala v nedeľu od ministerstva pokyn na štart prípravných prác na spustenie V1. Prípravy majú trvať dva dni a ďalšie dva dni by sa mal reaktor pred uvedením do prevádzky ohrievať na požadovanú teplotu. Bohunická V1 by sa tak mohla pripojiť k sieti už o štyri dni, a to podľa vlády na obdobie, kým nezačne na Slovensko opäť prúdiť ruský plyn. Na prípravy spustenia V1, ktorá má platnú licenciu, už dohliada aj Úrad jadrového dozoru.

Rakúšania však nesúhlasia. ,,Zatvorenie elektrárne bolo pre nás kľúčovou podmienkou pri vstupe Slovenska do EÚ a nedá sa jednoducho vymazať," vyhlásil v nede)lu podľa agentúry SITA rakúsky minister životného prostredia Nikolaus Berlakovich.

Premiér Robert Fico potvrdil, že na seba berie všetku zodpovednosť za spustenie V1. „Škody, ktoré napáchame na prístupovej zmluve, sú podstatne menšie ako tie, ktoré by Slovensku hrozili, keby sme to neurobili,“ povedal Fico.

Plusy a mínusy spustenia V1

Plusy

  • Štátna elektráreň by vyrábala lacnú elektrinu za minimálne náklady
  • Využilo by sa jadrové palivo, ktoré v reaktore zostalo a inak by vyšlo nazmar
  • Krajina by znížila dovoz drahej elektriny z cudziny

Mínusy

  • Brusel by mohol Slovensko pokutovať za nedodržanie zmluvy o vstupe do EÚ
  • Vznikli by politické otázniky nad jadrovou bezpečnosťou na Slovensku
  • Súčasná stabilita dodávok elektriny na Slovensku by sa takmer nezmenila
debata chyba