Európa je bližšie k plynu, má začať prúdiť v utorok ráno

Ukrajina pripojila v nedeľu k zmluve o monitorovaní plynu svoj vlastný dodatok, Moskva ju preto vyhlásila za neplatnú. Ukrajina ju v pondelok podpísala znovu, bez dodatku. Rusko by malo otvoriť kohútik s plynom v utorok ráno. Potvrdil to šéf Gazpromu Alexander Medvedev.

12.01.2009 00:00 , aktualizované: 12:00
Plyn - Veľké Kapušany Foto:
Plynová stanica vo Veľkých Kapušanoch. Z Ruska cez Ukrajinu plyn nezačal prúdiť ani v nedeľu.
debata

Dodávky plynu by sa mohli obnoviť o 8.00 h stredeurópskeho času, uviedol v pondelok eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs. Medvedev tento termín potvrdil, ak sa neobjavia nejaké ďalšie prekážky.

„Rusko oznámilo, že všetky podmienky boli splnené, a teraz očakávam, že plyn začne prúdiť ráno,“ povedal Piebalgs. Ruská televízia Vesti ukázala šéfa Gazpromu, ako dáva telefonicky pokyn zabezpečiť prítomnosť pozorovateľov na staniciach, kde majú kontrolovať tranzit plynu do Európy. „Splňte pokyn,“ vyhlásil Miller.

Ruský premiér Vladimir Putin v pondelok nariadil obnoviť dodávky plynu na Ukrajinu a cez ňu do európskych krajín. Obnovenie dodávok plynu bude zatiaľ „skúšobné“.

„Navrhujeme začať skúšobne pumpovať plyn od zajtra (utorka) od 10.00 moskovského času (08.00 SEČ),“ povedal na stretnutí s Putinom šéf Gazpromu Alexej Miller. „Odsúhlasené. Začnite pumpovať,“ odvetil Putin. Stretnutie naživo prenášala ruská televízia.

Urýchlené obnovenie dodávok zemného plynu do Európy žiadali v otvorenom liste ruskému Gazpromu a ukrajinskému Naftogazu aj šéfovia štyroch hlavných importérov ruského plynu do krajín EÚ – E.ON Ruhrgas, Gaz de France Suez, Eni Gas and Power Division a RWE Transgas. Prerušenie dodávok cez Ukrajinu je podľa nich neprijateľnou udalosťou, ktorá nemá obdoby v histórii medzinárodného zásobovania európskych spotrebiteľov ruským plynom.

Moskva v nedeľu dokument odmietla

„Sme nútení považovať podpísaný dokument za neplatný,“ povedal podľa agentúry Reuters ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu. „(Zmluva) nebude realizovaná, kým tieto klauzuly nebudú ukrajinskou stranou odstránené či iným spôsobom odvolané,“ povedal.

Európska komisia v nedeľu večer informovala, že Ukrajina zmluvu podpíše opäť, tentoraz bez dodatku. Šéfovi Európskej komisie José Barrosovi to v telefonickom rozhovore prisľúbila premiérka Júlia Tymošenková.

Opätovný podpis zmluvy sa pod)la informácií Gazpromu v pondelok už odohral. „Delegácia Gazpromu dnes (v pondelok) rokovala v Kyjeve. Na záver ukrajinská strana podpísala pravidlá monitoringu prepravy cez Ukrajinu bez akýchkoľvek dodatkov,“ uviedol Gazprom.

Zvyšuje to nádej, že sa už nevyskytnú ďalšie prekážky a plyn do Európy začne čoskoro prúdiť. Rusko už nemá dôvod obmedziť dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy, všetky jeho podmienky boli splnené, vyhlásil za české predsedníctvo EÚ minister priemyslu Martin Říman. Podľa informácií z pondelkového popoludia by plyn mal začať prúdiť v utorok ráno

Na zmluve sa objavila poznámka

Na pôvodnej zmluve sa počas víkendu po podpisovaní na Ukrajine objavila rukou písaná poznámka, že k dohode patrí aj dodatočná deklarácia. Jej časti vraj nie sú v súlade s ruskou pozíciou, uviedol Reuters.

Ruské médiá uviedli, že premiérka Júlia Tymošenková k podpisu pripojila vyhlásenie, ktoré ruská strana odmieta, pretože s ňou nebolo dohodnuté.

Tymošenková uviedla, že Ukrajina bola a zostáva spoľahlivým prepravcom plynu a nezastavila jeho dodávky do Európy, ani neodoberala po 1. januári neoprávnene plyn z tranzitu, ale všetok plyn prepravovala ďalej. Ukrajina podľa premiérky zaplatila za dodávky plynu ruskej strane účty do haliera.

Podľa agentúry RIA Novosti však toto vyhlásenie protirečí stanovisku Moskvy, podľa ktorého Ukrajina v stredu 7. januára úplne preušila prepravu plynu do Európy cez ukrajinské územie. Podľa ruského Gazpromu európski odberatelia kvôli údajným ukrajinským krádežiam nedostali viac než 86 miliónov metrov kubických plynu. Navyše vraj časť vlaňajšieho dlhu Ukrajina nezaplatila. Keď Gazprom dostane 1,5 miliardy dolárov, ktoré Kyjev údajne už poslal, bude podľa firmy ukrajinská strana dlžná ešte 614 miliónov dolárov.

Vo vyhlásení, ktorého kópiu má agentúra Reuters k dispozícii, sa tiež hovorí, že Rusko musí osobitne dodať Ukrajine „technický“ plyn, aby mohla udržať dostatočný tlak v tranzitnom systéme. Túto požiadavku Rusko odmieta. Podľa Gazpromu chce Ukrajina 21 miliónov kubíkov technického plynu denne, to sa podľa spoločnosti rovná dennej spotrebe celej krajiny ako je napríklad Rakúsko.

Medvedev: Je to výsmech zdravého rozumu

„Nemôžem nazvať tieto požiadavky a dodatky inak ako výsmech zdravému rozumu a porušenie už skôr dosiahnutých dohôd,“ povedal v nedeľu Medvedev.

„Tieto akcie majú za cieľ narušiť existujúce dohody o kontrole tranzitu zemného plynu a jednoznačne  sú provokáciou a vo svojej podstate deštrukciou. Preto som nariadil, aby sa včera (v sobotu) podpísaný dokument neimplementoval,“ vyhlásil ruský prezident.

Zdroj z ruskej vlády povedal agentúre Reuters, že ruský premiér Vladimír Putin navrhol šéfovi Európskej komisie Josému Barrosovi, aby sa predstavitelia Ruska a Európskej únii zišli v pondelok na rokovaní v Bruseli.

České predsedníctvo považuje zmluvu za platnú

České predsedníctvo EÚ podľa serveru iDNES.cz v nedeľu podvečer nevedela, čo je presne dôvodom ruských výhrad a kedy sa údajná dodatočná deklarácia do textu dostala.

„Nezdá sa nám, že by jednostranná deklarácia Ukrajiny mala vplyv na túto dohodu troch strán,“ povedal pre iDNES.cz hovorca českého predsedníctva Jiří František Potužník.

Podľa agentúry DPA české predsedníctvo uviedlo, že „z nášho pohľadu je zmluva platná“ a dodalo, že eurokomisár Andris Piebalgs jasne uviedol, že jednostranné vyjadrenie Ukrajiny nie je súčasťou dohody.

Kyjev sa čuduje

Kyjev, naopak, vyjadril údiv, že Rusko ešte neobnovilo tranzit plynu, hoci už bol podpísaný protokol o kontrole prepravy.

„Dokument bol podpísaný asi o dvoch nadránom. Všetci to vedia. Ale ani potom sa plyn v potrubí neobjavil,“ vyhlásil v ukrajinskej televízii prezidentov splnomocnenec pre energetickú bezpečnosť Bohdan Sokolovskij.

Dodal, že všetkých sedem skupín medzinárodných pozorovateľov už odišlo na ukrajinské stanice, cez ktoré putuje plyn do Európy.

Putin: Gazprom prišiel o 800 miliónov dolárov

Ruský energetický gigant Gazprom prišiel v dôsledku zastavenia dodávok plynu cez Ukrajinu o stovky miliónov dolárov, povedal v nedeľu ruský premiér Vladimir Putin.

„Zastavením dodávok cez Ukrajinu Gazprom utrpel straty vo výške asi 800 miliónov dolárov,“ uviedol. Podľa jeho slov to musí Európa chápať, a nie hovoriť Rusku, aby predávala svoj tovar (plyn) za zľavené ceny. V opačnom prípade sa bývalé sovietske ekonomiky „nikdy nebudú snažiť šetriť energiu“.

Ako Putin dodal, Ukrajina, ktorá podpísala dohodu o kontrolách dodávok ruského plynu, by „napriek svojej veľkej snahe získať plyn za nižšie ceny, ako sú tie na trhu“, nemala brániť jeho tranzitu k európskym štátom.

Plyn

Rusko i Ukrajina podľa českého  predsedníctva EÚ dostali po jednom exemplári originálneho dokumentu, rovnako ho má európsky komisár pre energetiku Andris Piebalgs. Rusko chcelo mať podpísanú zmluvu v rukách skôr, než pustí plyn. Druhou podmienkou na otvorenie kohútikov je rozmiestnenie pozorovateľov.

Európska únia nalieha na Rusko i Ukrajinu, aby dodávky plynu do Európy okamžite obnovili. Európska komisia tvrdí, že nie je dôvod na odklad dodávok, pretože podmienky dohody sú splnené. „Komisia považuje všetky podmienky, ktoré si strany sporu dali, za splnené a nie je preto dôvod na ďalší odklad dodávok,“ píše sa vo vyhlásení komisie.

Prví medzinárodní pozorovatelia – z francúzskeho GDF Suez a nemeckého E.ON Ruhrgas – prišli v nedeľu do ruskej meracej stanice Sudža pri hraniciach s Ukrajinou. „Našou úlohou je začať tento monitorovací proces. Je to len otázka niekoľkých hodín,“ povedal jeden z pozorovateľov, ktorý si neželal byť menovaný.

debata chyba