Východ je osem dní od kolapsu, Bratislava má plynu dosť

Východ Slovenska sa musí s nádejou pozerať na to, či Rusi opäť začnú cez Ukrajinu dodávať na Slovensko plyn.

10.01.2009 08:04
Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak sa tak do ôsmich dní nestane, Prešov či Humenné zostanú v zime bez plynu. Rusi sa musia rozhodnúť najneskôr do šiestich dní, keďže asi dva dni trvá, kým sa plynovody opäť natlakujú.

Ruský Gazprom sľúbil dodávky plynu obnoviť, keď európski pozorovatelia prídu na Ukrajinu, čo sa už v piatok stalo. Dodávky plynu pre slovenské firmy sú obmedzené od stredy, čo by malo platiť aj cez víkend. Domácnosti zatiaľ väčšinou nemajú problémy.

Plyn

Radiátory mala vlažné vo štvrtok a v piatok tisícka bytov v košickej časti Šaca, ktorá je napojená na tepláreň U. S. Steelu. V niektorých bytoch klesla teplota k 16 stupňom. V piatok podvečer však boli dodávky tepla pre ľudí už obnovené.

Ministerstvo hospodárstva v piatok priznalo, že problém s plynom na východe nemá o osem dní ako riešiť. Naopak, stredné a západné Slovensko by bol SPP schopný ďalej zásobovať plynom z podzemných zásobníkov na Záhorí či aktuálne sľúbených výpožičiek z Česka.

Česi sľúbili, že sa vzdajú dvoch miliónov kubíkov plynu, ktoré čerpajú zo slovenského podzemného zásobníka pre českých zákazníkov v prospech Slovenska, čo predstavuje takmer osem percent slovenskej spotreby.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru) tvrdí, že tlak plynu na východe by po ôsmich dňoch nebolo možné udržať. „Ak bude táto situácia pokračovať, tak ja neviem, po Banskú Bystricu sa nestane nič, ale problém bude ďalej na východ,“ priznal minister.

Jahnátek ešte v stredu oznámil, že Slovensko má dosť plynu na 72 dní, vo štvrtok však hovoril už len o desiatich dňoch. V piatok minister obvinil novinárov, že zle pochopili jeho slová.

„Vy si stále mýlite dve veci. Jedna vec je otázka množstva a druhá schopnosť dodať plyn v požadovanom tlaku niekde na severovýchod Slovenska,“ dodal. Minister priznal, že Slovensko je z krajín EÚ na výpadok plynu pripravené najhoršie spolu s Bulharskom a Rumunskom.

Podľa výkonného riaditeľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu Jána Klepáča je východ Slovenska štandardne zásobovaný priamo plynom z Ukrajiny. Po odstávke berie región plyn, ktorý v sústave zostal. Dopraviť plyn zo západu na východ však nie je možné, keďže sústava je nastavená na opačný tok. Východiskom pre zvýšenie plynovej bezpečnosti na východe by podľa Klepáča do budúcnosti bolo vybudovanie podzemného zásobníka plynu v ložisku Ptrukša, ktoré sa nachádza kilometer od slovensko-ukrajinskej hranice.

Situáciu na východe podľa Jahnátka zhoršujú firmy, ktoré vraj odčerpávajú viac plynu, ako majú povolené. Ministerstvo odhadovalo, že firmy ušetria denne 4,5 milióna kubíkov a podniky v stredu usporili 1,3 milióna kubíkov a vo štvrtok 2,5 milióna. Ministerstvo v nedeľu odovzdá zoznam meraní asi v 250 firmách. Podnik môže za nedodržanie regulačného stupňa dostať od Štátnej energetickej inšpekcie pokutu do 1,66 milióna eur (50 miliónov korún).

Jahnátek vo štvrtok vyhlásil, že ak sa dodávky plynu do dvoch dní neobnovia, požiada vládu o opätovné spustenie bohunickej jadrovej elektrárne V1, na ktorej rozbeh treba asi týždeň. Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso odporučil premiérovi Robertovi Ficovi, aby o tom informoval Európsku komisiu aj jednotlivé štáty EÚ. Brusel ďalšiu prevádzku V1 doteraz odmietal.

debata chyba