Ukrajincom nebudú prekážať Rusi pri monitorovaní plynu a naopak

Ukrajina súhlasí, aby pri monitorovaní prepravy plynu na jej území boli ruskí pozorovatelia. Podobný prísľub dali aj Rusi, akceptujú Ukrajincov. Uviedol to český premiér a šéf Rady EÚ Mirek Topolánek po stretnutí s ukrajinským prezidentom Viktorom Juščenkom.

09.01.2009 21:26
Mirek Topolánek Foto: ,
Mirek Topolánek.
debata

„Ukrajinská strana je pripravená akceptovať túto dohodu a recipročnú výmenu a podobný prísľub máme od ruskej strany,“ povedal Topolánek. Obidve strany sú podľa neho pripravené po umiestnení monitorovacej misie začať tranzit plynu. „Teraz sa už riešia – a to nie je moja úloha – iba technické problémy nábehu celého systému,“ dodal Topolánek.

Plyn

Mirek Topolánek sa v sobotu stretne v Moskve s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Ruský plynárenský podnik Gazprom už skôr uviedol, že ak bude uzavretá dohoda o pozorovateľských misiách, je pripravený obnoviť dodávky plynu. V misii by mali byť predstavitelia ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz, Európskej komisie a energetických spoločností z EÚ. Časť pozorovateľov už dorazila do Kyjeva.

debata chyba