V Európe sa predalo o 27 percent menej áut ako pred rokom

Predaj nových automobilov v Európe sa v januári prepadol o 27 percent na 958 500 vozidiel. Štátna pomoc a stimuly by však mohli viesť k miernemu zlepšeniu situácie v druhej časti roku. Vyplýva to zo správy nemeckej automobilovej asociácie VDA.

12.02.2009 20:38
Volkswagen Golf Foto:
Ilustračné foto
debata

Horšie na tom boli nové členské krajiny EÚ, kde predaj klesol až o tretinu. V Rumunsku sa predaj minulý mesiac znížil až o polovicu. V západnej Európe predaj klesol o 27 percent na 891 500 vozidiel, najmä kvôli slabým výsledkom v Španielsku, Británii a Taliansku.

„Tento prepad bude pravdepodobne v budúcich mesiacoch pokračovať,“ uviedla VDA vo vyhlásení. Ak sa však podarí povzbudiť dopyt po autách prostredníctvom stimulačných programov, ako sa o to pokúša Nemecko napríklad tzv. šrotovným (prémia za zošrotovanie starého auta a následnej kúpy nového), mohlo by v druhej polovici roka začať postupné oživenie.

Šrotovné v Nemecku je vo výške 2500 eur a dostane ho od 14. januára ten, kto nechá zlikvidovať najmenej deväťročné auto, ktoré vlastnil aspoň rok.

Predaj automobilov vo vyspelých krajinách už klesá dlhší čas a dopyt začína ochabovať aj na rozvíjajúcich sa trhoch. Za slabý dopyt po automobiloch môže aj zhoršenie prístupu k úverom a spomalenie ekonomického rastu kvôli finančnej kríze.

Predaj osobných áut v USA sa v januári prepadol o 37 percent na 656 976 vozidiel. Podľa sezónne upravených a celoročne prepočítaných údajov sa znížil na 9,57 milióna áut, čo bol najhorší údaj od júna 1982. Kvôli prudkému pádu tak prvýkrát Čína prekonala Spojené štáty v predaji áut.

debata chyba