Európsky priemysel padá, Slovensko je medzi najhoršími

Priemyselná výroba vlani v eurozóne i v celej únii sa znížila rekordným, viac než 10-percentným tempom. Výkon slovenského priemyslu v decembri je najhorší v únii.

12.02.2009 14:13
Oceľ Foto:
Ilustračné foto
debata

Priemyselná výroba v krajinách eurozóny v decembri klesla o 2,6 percenta, čo je oveľa výraznejší prepad, než odhadovali analytici. Vývoj z ostatného obdobia tak svedčí o rýchlo postupujúcej recesii a je argumentom na ďalšie zníženie úrokových sadzieb. Medziročne priemyselná výroba v eurozóne spadla o rekordných 12 percent, oznámil vo štvrtok štatistický úrad Eurostat.

Decembrový pokles je ďalším zhoršením oproti novembru, kedy výroba klesla o 2,2 percenta. Analytici v ankete Reuters rátali s poklesom výroby o 2,1 percenta a pri medziročnom porovnávaní rátali s poklesom iba o 8,9 percenta. Medziročný pád výroby je najvýraznejší od roku 1990, odkedy sa údaje sledujú.

V celej Európskej únii klesla priemyslová výroba v decembri o 2,3 percenta po novembrovom poklese o 2,2 percenta­. V porovnaní rokov 2008 a 2007 je produkcia nižšia o 11,5 percenta.

V medzimesačnom porovnaní je na tom zo všetkých krajín najhoršie Slovensko, kde výroba podľa Eurostatu v decembri klesla o 12,7 percenta. Dvojciferný pokles malo už len Írsko, v ostatných krajinách sa výroba tak dramaticky neznížila.

Z medziročného pohľadu je najhoršie na tom Estónsko, kde prepad výroby bol 20,7-percentný. Len o niečo lepšie je na tom Španielsko, kde výroba klesla o 19,6 percenta. Na Slovensku bol medziročný pád výroby 16,7-percentný.

„Údaje o vývoji priemyselnej výroby v eurozóne sú naozaj desivé. To nás utvrdzuje v názore, že hrubý domáci produkt klesol veľmi výrazne,“ podotkol k čerstvej štatistike analytik spoločnosť IHS Global Insight Howard Archer. Upozornil tiež na to, že Eurostat revidoval smerom dole aj dáta o vývoji priemyselnej výroby za november.

debata chyba