Fico má dobré správy len o elektrine

Budúcoročné ceny elektrickej energie pre domácnosti by sa nemali veľmi meniť. "Pokiaľ ide o cenu elektrickej energie zatiaľ to vyzerá na veľmi dobré správy," uviedol po stretnutí s podnikateľským združením Klub 500 premiér Robert Fico. Podľa neho, komplikovaná je však situácia okolo ceny zemného plynu pre domácnosti.

25.09.2008 12:46
Fico Foto:
Prémier Slovenska Robert Fico
debata

„Tu sme sa neposunuli z miesta. Museli sme aplikovať rozhodnutie o všeobecnom hospodárskom záujme. V súčasnosti tak regulačný úrad môže opakovane vracať cenové návrhy plynárov, pretože môže vyžadovať od toho kto podáva tie návrhy na zvýšenie cien úplne iné údaje, ktoré dovtedy nemusel predkladať,“ doplnil Fico.

Podľa premiéra, vláda žiadnym spôsobom nezasahuje do kompetencií Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) pri stanovovaní cien energií.

„Niekedy nás upodozrievajú, že zasahujeme do cenových procesov. Chcem tu veľmi jasne pred médiami povedať, že vláda plne rešpektuje nezávislé postavenie regulátora, ale to neznamená, že nevstupujeme do rozhovorov o cenách, ešte predtým ako monopoly podávajú návrhy na regulátora. Iné je ako rozhodne regulátor,“ zdôraznil Fico. Podľa premiéra, rokovania s energetickými monopolmi o cenách energií sú „tvrdé“. „My vstupujeme do procesov tvrdých vyjednávaní s majiteľmi SPP a s majiteľmi elektrární, ešte predtým ako pošlú návrh na regulátora. Niekde to funguje, niekde to nefunguje, niekde padajú tvrdé slová,“ konštatoval Fico.

Distribučné spoločnosti Západoslovenská energetika, a.s. (ZSE), Východoslovenská energetika, a.s. (VSE) a Stredoslovenská energetika, a.s. (SSE) by mali podať nové cenové návrhy na dodávku elektrickej energie pre domácnosti regulačnému úradu najneskôr do konca októbra tohto roka.

Ministerstvo hospodárstva SR nevidí dôvod, aby cena elektrickej energie v budúcom roku pre domácnosti neprimerane vzrástla. Cena elektrickej energie pre slovenské domácnosti naposledy vzrástla začiatkom tohto roka v priemere o 2,86 %. Slovenský plynárenský priemysel začiatkom septembra opätovne požiadal regulačný úrad o zvýšenie cien zemného plynu pre domácnosti o takmer 20 % s účinnosťou od 3. novembra. K tomuto kroku tak pristúpil po tom, čo Úrad pre reguláciu sieťových odvetví koncom augusta zamietol cenový návrh, v ktorom SPP počítal s nárastom cien plynu pre domácnosti od prvého októbra o 15,9 %. ÚRSO aj pri posudzovaní nového cenového návrhu SPP konanie prerušil. „Cenové konanie je stále prerušené. Obnoví sa po doručení požadovaných podkladov. Kedy sa tak stane, závisí od SPP,“ uviedol v utorok pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

debata chyba