Vláda chce obmedziť prístup k údajom z katastra. Aký uviedla dôvod a kto bude mať prístup?

Vláda Róberta Fica prichádza s ďalšou novinkou. Chce obmedziť prístup k údajom z katastra. Dôvod prečo, tak chce urobiť, je aby ochránila súkromie vlastníkov.

09.04.2024 10:26
manželia, laptop, kataster, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (78)

K tejto téme sa vyjadrilo aj Slovensko.Digital, ktorý vyzýva štát na odborné prediskutovanie témy ešte pred začatím medzirezortného pripomienkového konania, čo je približne v júni 2024.

Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) chystá úpravu zákona o katastri nehnuteľností. Vyplýva to z predbežnej informácie k chystanej legislatívnej úprave. Prístup k informáciám by mal byť dostupný len pre zaregistrovaných používateľov.

Pri presadení týchto zmien by úrad prakticky vedel, kto, kedy a k akým dátam na katastri pristupoval, hovorí Slovensko.Digital.

Do pripomienky, ktorú poslali štátu tiež napísali, že: „Neprimeranosť plošného monitorovania prístupu je evidentná aj vzhľadom na deklarovanú potrebu zvýšenia ochrany osobných údajov. Osoba pristupujúca k údajom zverejneným na katastrálnych portáloch má taktiež oprávnené očakávanie súkromia v súvislosti s prehliadaním údajov.“

Na svojom facebookovom profile tiež zdôraznili, že požiadavka vedieť, kto a ako pristupoval k osobným údajom osoby, sa netýka údajov, ktoré sú zverejňované na internete. Keby úrad dané informácie poskytoval napríklad v prípade katastra majiteľom nehnuteľností, Ľubor Illek zo Slovensko.Digital sa obáva, že by to malo „nedozerné následky vrátane zvýšenia kriminálnych aktivít práve voči týmto osobám.

Slovensko.Digital od štátu žiada, aby sa nesťažil prístup k dátam, ktoré nie sú osobnými údajmi. Súčasne apelujeme na sprístupňovanie informácií podľa európskej smernice „o otvorených dátach a opakovanom použití informácií verejného sektora“.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kataster