Euro zvládajú banky bez problémov

Siete bankomatov, platobných terminálov a kariet prešli v noci na štvrtok bez problémov na euro a všetky fungujú tak, ako počas bežných dní, uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko.

01.01.2009 16:13
Euromince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Na Nový rok boli mimoriadne otvorené aj pobočky bánk, ktoré vymieňali koruny za eurá. Jednotnú európsku menu, ktorá nahradila slovenskú korunu, krajina zaviedla od štvrtka 1. januára 2009.

DISKUTUJTE:Aké sú vaše prvé skúsenosti s eurom?

„Konverzia všetkých systémov v bankovom sektore prebieha hladko a dosiaľ sa nevyskytli žiadne neštandardné situácie,“ poznamenal Šramko. Osem hodín po zavedení novej meny bolo 96 percent bankomatov schopných vydávať eurá, dodal.

Možnosť vymeniť si v peňaženkách koruny za eurá využili viacerí zákazníci bánk, ktoré dnes otvorili svoje pobočky. Výnimkou neboli podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej ani vklady väčších finančných obnosov slovenských peňazí na účet.
„Možnosť využili najmä podnikatelia, ktorí sa tak vyhli dlhému čakaniu v radoch v pracovných dňoch,“ dodala. S väčším náporom však počítajú peňažné domy v piatok. „Očakávame, že zajtra si príde zmeniť slovenské koruny viac ľudí,“ povedala novinárom prezidentka Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Regina Ovesny-Straka.

Banky začali meniť siete platobných kariet, bankomatov a terminálov na euro na Silvestra večer. Prvé výbery a transakcie ľudia vykonali už krátko po polnoci, novú menu si z bankomatu vybral aj premiér Robert Fico či guvernér Šramko.

„V súčasnosti bankomaty vydávajú bankovky v nominálnej hodnote 10 (301,26 Sk) a 20 eur (602,52 Sk). Postupne pribudnú aj bankovky v hodnote 50 eur (1506,3 Sk),“ informovala Tereza Molnár Copláková z ČSOB banky.

Slováci si budú môcť zmeniť v bankách starú menu za novú aj počas najbližšieho víkendu, kedy peňažné ústavy otvoria asi tretinu pobočiek najmenej na štyri hodiny.

„V čase do 4. januára vrátane je činnosť na pobočkách bánk obmedzená minimálne na výmenu slovenských korún za eurá v hotovosti alebo vkladom na bankový účet,“ napísala v tlačovej správe SBA. Banky budú bezplatne a bez obmedzení vymieňať korunové bankovky a mince na eurá až do 19. januára.

Finančné domy však pre prechod na euro obmedzili v prvých dňoch nového roka ďalšie služby, napríklad elektronické bankovníctvo či prevody medzi účtami. Do normálneho režimu sa banky vrátia začiatkom budúceho týždňa.

Podľa prieskumu, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia, mala väčšina obyvateľov Slovenska k dispozícii eurovú hotovosť už dva dni pred zavedením eura. Slováci sa k eurovým bankovkám dostali najčastejšie v zahraničí alebo výmenou v banke. Mince získali najmä zo štartovacích balíčkov, ktoré si počas posledného mesiaca vlaňajška zakúpili dve pätiny obyvateľov.

debata chyba