Vláda: Vysokej inflácie sa neobávame

Prijatie eura je pre Slovensko príležitosťou na ďalší rozvoj, reagovali predstavitelia vlády a Národnej banky Slovenska na odporúčanie Európskej komisie, aby Slovensko od 1. 1. 2009 vstúpilo do eurozóny. Predpokladajú, že Slovensko zvládne aj súboj s infláciou, napriek tomu, že Európska centrálna banka v tomto smere opäť vyjadrila "značné obavy". Konverzný kurz, ktorým sa prepočítajú koruny na euro, musí byť čo najsilnejší, uviedol premiér Robert Fico.

07.05.2008 14:33 , aktualizované: 17:19
Euro Foto:
Odporúčaciu správu Európskej komisie privítali slovenskí politici a zástupcovia NBS na pôde na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku v Bratislave. Zľava: Igor Barát, splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura, premiér Robert Fico, vedúca Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrea Elscheková-Matisová a minister financií Ján Počiatek.
debata

Minister financií Ján Počiatek sa domnieva, že Slovensko je schopné udržať infláciu pod kontrolou, potvrdzujú to podľa neho výpočty viacerých slovenských inštitúcií, ale aj prognóza Európskej komisie z konca apríla.

„Urobíme všetko pre to, aby nedochádzalo k neadekvátnemu navyšovaniu cien., čo by mohlo spôsobiť nejaké odchýlky, ale v prípade, že je dostatok konkurencie na našom trhu a trh nikdy nezlyháva, by mali byť naše predpoklady správne,“ povedal minister.

POVEDALI O SLOVENSKOM EURE – AUDIO:
Robert Fico
Ján Počiatek
Ivan Šramko

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka, nie je novinkou, že Európska centrálna banka vyjadruje obavy. Urobila to už prvýkrát v roku 1998 v prípade Belgicka (nielen v oblasti inflácie, ale aj verejných financií, zopakovalo sa to v prípade Grécka, Talianska aj iných krajín, povedal guvernér. Aj prognóza NBS hovorí o tom, že inflácia bude pod maastrichtským kritériom.

Podľa Fica išlo zo strany Európskej centrálnej banky o „povinnú jazdu“ . S infláciou má problémy celá Európa a podľa predpovede Európskej komisie bude inflácia na Slovensku výrazne nižšia, než aká sa predpokladá v iných krajinách, povedal premiér.

Vláda chce silný konverzný kurz

Vláda podľa neho prijíma opatrenia zamerané proti inflačným tlakom. „Vedieme intenzívnu diskusiu na tému konverzný kurz. Naďalej zastávame názor vo vláde, že tento kurz musí byť čo najvýhodnejší pre ľudí, aby dali za euro čo najmenej slovenských korún. To je naša politická pozícia, s ktorou ideme do príslušných rokovaní“ uviedol Fico. Podľa neho každá koruna, o ktorú bude kurz koruny voči euru výhodnejší, môže znamenať infláciu nižšiu o 0,5 – 0,6 percentuál­neho bodu.

Šramko uviedol, že v centrálnej banke už dlhodobo hovoria o tom, že kurz neodhadujú, „pán Trichet (šéf Európskej centrálnej banky) vždy na tú otázku povie: bol to dobrý pokus“. Na túto tému sa podľa neho začal široko poňatý dialóg. „Budeme sa určite snažiť o taký kurz, ktorý v ekonomike nespraví nejaké zásadné problémy,“ povedal guvernér NBS.

V porovnaní so Slovinskom, kde ceny po prijatí eura výrazne vyskočili, má Slovensko podľa Fica obrovskú mieru konkurencie na trhu s potravinami. „Ak si zoberieme predovšetkým obchodné reťazce – na jednej strane prinášajú problémy, na druhej strane z hľadiska boja proti inflácii sú veľmi úspešné,“ dodal premiér.

Fico uviedol, že vláda aj naďalej bude pokračovať v zodpovednej hospodárskej a finančnej politike, lebo prináša efekty, ktoré sa dajú použiť v sociálnej oblasti.

„Vláda si uvedomuje, že bez výkonnej ekonomiky a bez výrazného hospodárskeho rastu by neboli zdroje na silné sociálne programy,“ povedal.

Fico: Novinári vytvorili z eura strašiaka

Podľa premiéra za nedôveru verejnosti voči euru môžu aj novinári, pretože urobili z eura strašiaka. „Vytvorili ste jednoduchú rovnicu, euro = zdražovanie, takže ja sa nečudujem, že dnes je verejná mienka tam, kde je,“ tvrdil Fico.

Minister Počiatek dodal, že v ostatnom čase vidieť množstvo katastrofických scenárov a niektoré politické strany robia z eura opäť viac politickú než pragmatickú tému a zneužívajú ju.

„Dnes vyťahovať meštek plný mincí a deklarovať, aké to bude zlé, je absurdné z môjho pohľadu – napriek tomu, že strany, o ktorých hovorím, práve o začiatku procesu prijímania eura rozhodli,“ povedal Počiatek.

Prevzali sme termín prijatia eura, ktorý bol stanovený ešte predtým, než sme prišli do vlády, povedal Fico, preto považuje kritiku strán, ktoré sa k tomuto termínu hlásili za smiešnu. Podľa neho je však horšie, že sa prelomila zásada na Slovensku, že európske témy majú širokú podporu. V tomto smere menoval prijímanie Lisabonskej zmluvy a zavedenie eura. Obvinil opozíciu, že hrá v tomto smere špinavú politickú hru. Vyčítal jej, že sa neprihlásila k deklarácii k zavedeniu eura.

Podľa poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca je táto deklarácia len alibi premiéra, ktorý sa snaží hodiť zodpovednosť na druhého za veci, ktoré má robiť on. Štefanec považuje euro za šancu pre Slovensko. Ale to, či ju využije a ako, závisí od vlády, dodal opozičný politik.

Štefanec je presvedčený, že vláda zlyhala v informovaní ľudí. SDKÚ-DS sa zhoduje s vládou, že je potrebné snažiť sa o čo najsilnejší konverzný kurz koruny voči euru, ale podľa Štefanca budú podrobne sledovať, aký kurz Fico dokáže vyjednať a presadiť.

debata chyba