Mikloško: Poďme do eura, už nešpekulujme

Už nie je čas o eure špekulovať, kľučkovať, už do toho poďme, uviedol nezávislý poslanec parlamentu a euroskeptik František Mikloško (kandidoval za KDH). Podľa neho pár dní pred odporúčaním Európskej komisie na vstup do eurozóny pre Slovensko už neexistuje záujem koalície a opozície, ale záujem štátu. Uviedol to v relácii Na telo televízie Markíza. Pripomenul však, že treba urobiť všetko pre to, aby prijatie eura nemalo vážne sociálne následky.

04.05.2008 14:19 , aktualizované: 15:04
František Mikloško Foto:
Bývalý poslanec KDH František Mikloško
debata

„Tie krajiny, ktoré budú vytvárať eurozónu, budú akýmsi ťahúňom, akýmsi motorom ostatných krajín. V tomto smere sa už netreba pozerať dozadu, ale treba robiť všetko, aby to nemalo vážne sociálne následky,“ povedal Mikloško.

Na otázku moderátorky Zlatice Puškárovej, či sa Smer neobáva politického problému, ak ľudia nepochopia, že si „človek si nájde namiesto 10 000 Sk povedzme 200 eur“, odpovedal poslanec Smeru Boris Zala, že takéto obavy sú. Ľudia si však budú musieť na euro zvyknúť a naučiť sa s ním narábať.

„Obávame sa. Toto je výzva pre nás. Je to psychologický problém, ľudia sa musia naučiť s tým narábať, musia si na to zvyknúť. Je na nás, aby sme využili zostávajúcich osem mesiacov na veľkú širokú vzdelávaciu kampaň, v ktorej by sme ľuďom osvetlili, čo ich čaká,“ povedal.

Zala verí, že sú na to pripravení a „posledných sedem mesiacov zaberieme naplno, aby ľudia pohodlne a komfortne od januára vstúpili do eura“. Podľa Zalu prijatie eura prinesie Slovensku pozitíva a zaradí ho do klubu najvyspelejších ekonomík sveta.

Mikloško pripomenul, že celú diskusiu o eure otvárala bývalá vládna koalícia. „Sme v tom všetci až po uši, tak ako sme po uši v EÚ, NATO a vo všetkom, čiže to už ideme spolu,“ dodal Mikloško.

debata chyba