Prepočítali, kto nedosiahne na výhodný skorší odchod do dôchodku. Mnoho ľudí ho už nezažije

Zatiaľ čo v roku 2023 sme mali problém so zástupmi ľudí, ktorí odišli do výhodného predčasného dôchodku, dnešných mladých ľudí to nebude musieť trápiť. Do skoršej penzie už totiž nebudú odchádzať po 40 odpracovaných rokoch a toto číslo sa bude každý rok zvyšovať. Súčasní dvadsiatnici tak už do predčasného dôchodku na základe počtu odpracovaných rokov ani nepôjdu, bude sa im to totiž kryť s riadnym odchodom do penzie. Len pre ilustráciu, od minulého decembra do tohto marca narástol počet predčasných dôchodcov o takmer 100 percent. Zatiaľ čo v decembri 2023 ich bolo vyše 15-tisíc, v marci 2024 už vyše 29-tisíc.

09.05.2024 05:00
debata (45)
Ide o peniaze: 10 rád ako sa starať o svoje financie zodpovedne
Video
Odpovedá analytik spoločnosti Swiss Life Select Slovensko Pavel Škriniar. / Zdroj: TV Pravda

Vyplýva to z prepočtov Inštitútu pre stratégie a analýzy pod úradom vlády. Analytici vypočítali, že dvadsaťroční ľudia, ktorí teraz vstupujú na trh práce, budú musieť odpracovať až 46 rokov na to, aby mohli mať nárok na predčasnú penziu. „Zmena sa dotkne ročníkov narodenia 1961 a mladších. Dnešní 60-roční potrebujú odpracovať minimálne 40 rokov, 40-roční už 43 rokov,“ píšu analytici.

Napríklad ľudia narodení v roku 1980, ktorí majú ísť do riadneho dôchodku v 66 rokoch, po novom budú môcť ísť do predčasnej penzie až po 43 rokoch strávených v práci. Človek, ktorý sa narodil v roku 2004 a do riadneho dôchodku by mal ísť až v 69 rokoch, musí odpracovať aspoň 46 rokov, aby mohol ísť do predčasného dôchodku.

TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Čítajte viac Zopakuje sa scenár z minulého roka? Do predčasného dôchodku budú ľudia utekať aj teraz, oplatí sa im to, tvrdí odborník

Ako príklad si vezmime 20-ročného človeka, ktorý teraz navštevuje vysokú školu, ktorú ukončí magisterským stupňom v 24 rokoch. Ak tento študent začne pracovať až po škole, bude to znamenať, že do predčasného dôchodku by mohol ísť až po 46 odpracovaných rokoch, teda v 70-tke. Riadny dôchodok mu pritom vychádza na spomínaných 69 rokov.

Do dôchodku až neskôr

Po veľkej vlne kritiky, ktorú zamestnávatelia naprieč všetkými sektormi našej ekonomiky spustili koncom minulého roka v súvislosti s masívnymi odchodmi do predčasného dôchodku, ministerstvo práce sľúbilo, že situáciu vyrieši. „Druhú vlnu odchodov očakávame až ku koncu roka, lebo ľudia chcú byť čo možno najbližšie k dosiahnutiu riadneho dôchodkového veku, aby sa im predčasné dôchodky penalizovali čo najmenej,“ povedal ešte v marci pre Pravdu minister práce Erik Tomáš (Hlas).

Zmeny, ktoré majú nepriaznivú situáciu s predčasnými dôchodkami zlepšiť, rezort práce oznámil v polovici apríla. Hlavnou novinkou je, že od 15. mája sa potrebný počet odpracovaných rokov bude meniť v závislosti od strednej dĺžky života. Stredná dĺžka života, respektíve nádej na dožitie, je vyjadrením počtu rokov, ktorých by sa mal človek dožiť za predpokladu, že sa úmrtnosť nebude meniť.

Michal Strnad, majiteľ Czechoslovak Group Čítajte viac Vojna ho dostala medzi najbohatších. Ako sa darí zbrojovkám Čecha, ktorý robí veľký biznis aj na Slovensku

Podľa Štatistického úradu SR bola v roku 2022 stredná dĺžka života na Slovensku u mužov 73,6 roka a u žien 80,3 roka. Napríklad v 2004 bola stredná dĺžka života mužov na Slovensku 70,3 roka u žien išlo o 78 rokov. Od 15. mája tohto roka by tak malo platiť, že to, koľko rokov budete musieť odpracovať na odchod do predčasnej penzie, bude záležať práve na tomto údaji.

Odborník na sociálne zabezpečenie a bývalý minister práce a sociálnych vecí z rokov 2010 až 2012 Jozef Mihál hovorí, že ide o spravodlivé riešenie. „Tak ako sa predlžuje dôchodkový vek, tak ako sa predlžuje preddôchodkový vek, potrebný pre získanie klasického predčasného dôchodku (dôchodkový vek znížený o dva roky), obdobne sa má predlžovať počet odpracovaných rokov potrebných pre získanie predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch,“ zdôraznil pre Pravdu.

Pomôžu vyššie „pokuty“?

Ľudí, ktorí sa narodili do roku 1960, vrátane tohto roku, sa však zmeny nedotknú. Ak budú chcieť na predčasný dôchodok odísť, budú sa môcť rozhodnúť, či tak urobia po 40 odpracovaných rokoch alebo využijú klasický predčasný dôchodok a do penzie odídu dva roky pred riadnym dôchodkovým vekom.

Ak sa pre niektorý z týchto dvoch typov predčasných dôchodkov rozhodnú, budú sa musieť pripraviť na to, že prídu o nemalú časť svojej penzie. Po novom sa totiž pri oboch typoch predčasnej penzie zjednotila penalizácia, ktorá ľuďom z finálnej sumy dôchodku môže poriadne ukrojiť. „Novela zvýšila aj mieru krátenia dôchodku v prípade jeho predčasného poberania. Pokuta sa zvýšila z 0,3 percenta na 0,5 percenta z vypočítanej sumy dôchodku za každých začatých 30 dní skoršieho odchodu. Po dovŕšení dôchodkového veku sa dôchodok neprepočíta, len prekvalifikuje na starobný,“ píšu analytici ISA a dodávajú, že táto pokuta má trvalý charakter. To znamená, že takýto znížený dôchodok budete dostávať už počas celej doby poberania penzie.

rodina, dieťa, matka, otec, dávky, odvody Čítajte viac Slováci sú doma s deťmi rekordne dlho, OECD volá po skrátení rodičovskej dovolenky. Ondruš poslal Parížu jasnú odpoveď

Podľa Mihála môže zjednotenie penalizácie pri oboch typoch predčasných dôchodkov zabrzdiť záujem o odchod do predčasnej penzie. Bývalý minister práce a sociálnych vecí ešte pred tým, ako boli známe nové opatrenia, upozorňoval na to, že by sa situácia s masívnymi odchodmi do predčasného dôchodku mohla zopakovať aj koncom tohto roka. Ak by totiž nové pravidlá zavedené neboli, ľuďom by sa oplatilo odísť do dôchodku skôr aj tento rok.

Platí totiž, že predčasní penzisti dostávajú tento rok v priemere o 80 eur viac ako tí riadni. Zatiaľ čo priemerný predčasný starobný dôchodca dostával vo februári tohto roka 750 eur, priemerný klasický starobný dôchodca dostával iba 670 eur. Predčasné dôchodky, ktoré boli schválené ešte do konca minulého roka, boli totiž valorizované hneď dvakrát. Podobne to bude prebiehať aj tento rok – ak sa niekto rozhodne požiadať o predčasnú penziu napríklad v decembri, suma jeho dôchodku bude okamžite valorizovaná o 14,5 percenta.

Práve spomínaná zvýšená penalizácia by však mnohých ľudí, ktorí o odchode do predčasného dôchodku uvažujú, mohla od tohto kroku odradiť. Zo zvýšenia „pokuty“ tak môžu profitovať nielen firmy, z ktorých bude na predčasný dôchodok utekať menej ľudí, ale aj štátny rozpočet. „Krátenie o 0,5 percenta je z dlhodobého hľadiska výhodné pre štát, respektíve pre rozpočet Sociálnej poisťovne,“ dodáva Mihál.

Sociálna poisťovňa, ktorá dôchodky vypláca, tak môže výrazne ušetriť. Len za prvé tri mesiace tohto roka zaplatila poisťovňa vyše 29-tisíc predčasným dôchodcom na penzie dokopy viac ako 99 miliónov eur. Pre porovnanie, podobná suma, vyše 98 miliónov eur, smerovala na predčasné dôchodky za celých 9 mesiacov v roku 2023. Platí tak jednoduchá rovnica – ak počet predčasných dôchodcov nebude pribúdať, Sociálna poisťovňa nebude musieť hľadať viac peňazí na nové penzie.

Mihál okrem toho pripomína, že sa štát okrem týchto opatrení mohol vydať aj inou cestou. „Čudujem sa však, prečo vláda neotvára tému zrušenia zákazu pracovať pre poberateľov predčasných dôchodkov. Mnohí by pracovať chceli a mohli by tak slovenskej ekonomike produkovať hodnoty, prinášať do verejných rozpočtov dane a odvody. Je to zbytočné mrhanie ľudským potenciálom,“ dodal na záver expert. Stále totiž platí, že ak chce človek o predčasný dôchodok požiadať, v čase podávania tejto žiadosti nemôže byť zamestnaný.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné penzie