Príjmy Kremľa sa nafúknu aj napriek sankciám, analytik vidí tri hlavné dôvody

Režim ruského prezidenta Vladimíra Putina v tomto roku poriadne získa na predaji ropy a plynu, a to aj napriek západným sankciám. Ruský rozpočet tento rok môže počítať medziročne o zhruba 20 percent vyššími príjmami z predaja ropy a plynu, prognózuje agentúra Bloomberg.

09.05.2024 11:09
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (2)

K výraznému nárastu príjmov ruského rozpočtu môže dôjsť podľa ekonóma Lukáša Kovandu z Trinity bank z troch kľúčových dôvodov.

Rusku podľa neho nahráva, že teroristická organizácia Hamas, vlani krvavo udrela na Izrael. Výsledkom je izraelská odveta a zvýšené napätie na Blízkom Východe, ktoré zvyšuje svetové ceny ropy a plynu, teda aj príjmy Kremľa.

Michal Strnad, majiteľ Czechoslovak Group Čítajte viac Vojna ho dostala medzi najbohatších. Ako sa darí zbrojovkám Čecha, ktorý robí veľký biznis aj na Slovensku

Druhý dôvod je ten, že Kremľu sa darí obchádzať západné sankcie prostredníctvom tieňovej flotily tankerov operujúcej v ruských službách. „Existencia tejto flotily umožňuje minimalizovať sankčnú zľavu na vyváženej ruskej rope. Napríklad tento rok v apríli sa Rusku darilo predávať svoju ropu Ural Indii za 75 dolárov za barel, teda 15 dolárov nad stropom stanoveným sankciami,“ hovorí ekonóm.

Sevastopol, vojna, Ukrajina Čítajte viac Ruská ropa vzdoruje západným sankciám. Tieňová flotila tankerov tlačí cenu vyššie

Po tretie, Kremeľ tiež zvyšuje ťažobné dane domácim energetickým podnikom, vrátane Gazpromu.

Ruský plynárenský monopol sa pritom vlani dostal do rekordnej straty. Stratový bol prvýkrát od roku 1999. Kovanda hovorí, že Rusko totiž teraz dodáva Európe najmenej plynu od začiatku 70. rokov minulého storočia, pričom Ázia zatiaľ markantne znížený odber nedokáže kompenzovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #príjmy