Benzín zlacnel od leta už o desať korún

Motoristi budú aj tento týždeň tankovať lacnejšie. Ceny benzínov idú od utorka dolu o 70 halierov na päťročné minimum - 31,60 koruny za liter Naturalu 95. Nafta zlacňuje o 80 halierov na priemerných 35,90 koruny.

02.12.2008 07:07
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Benzín teda zlacnel od leta už o desať korún a nafta išla dolu už o takmer deväť korún. Vodiči môžu vďaka tomu pri každom tankovaní ušetriť stovky korún.

Plná 50-litrová nádrž benzínu stála ešte v júli 2 100 korún a teraz vyjde o 520 korún menej – 1 580 korún. Predajcovia znižujú ceny po tom, čo svetová finančná kríza stlačila nadol svetové ceny ropy. Tie spadli z júlových 147 dolárov za barel (159 litrov) až na 48 dolárov spred týždňa. Ropa sa následne už nadýchla k zdražovaniu smerom k 60-dolárovej hranici, po čom analytici začali hovoriť o skončení zlacňovania na Slovensku. Zlý vývoj americkej ekonomiky a pokles záujmu o palivá však minulý týždeň poslal ropu späť nadol, smerom k 50 dolárom.

„Ukázalo sa, že americká ekonomika prejavuje známky hlbšieho posunu do recesie,“ komentoval analytik spoločnosti Colosseum Robert Černík. Včera sa aktuálne čierne zlato v New Yorku predávalo okolo 52 dolárov za barel. Ropní šejkovia sa hrozbami krátenia produkcie chcú dopracovať k rope za 75 dolárov. Rozhodnutie o krátení ťažby však včera odložili, čo ropu znova zlacnilo. V prípade, že sa ropa udrží aj tento týždeň blízko pri 50 dolároch za barel, je pravdepodobné, že ceny poklesnú na slovenských pumpách aj o týždeň.

debata chyba