Straty Gazpromu prekročili miliardu dolárov, žalobami hrozí aj Barroso

Ruský plynárenský koncern Gazprom kvôli kríze s plynom prišiel od začiatku roku už o 1,1 miliardy dolárov, uviedol ruský prezident Dmitrij Medvedev. Podľa neho by ich mal vymáhať od Ukrajiny.

14.01.2009 13:48
Peniaze, bankovky, úplatok, dolár Foto:
Ilustračné foto
debata

„Od 1. januára Gazprom nedostal 1,1 miliardy dolárov za vývoz plynu do Európy. naša krajina nemôže prichádzať o také peniaze,“ povedal Medvedev. Zároveň nariadil šéfovi Gazpromu Alexejovi Millerovi podrobne zrátať a zdokumentovať straty spôspbené zablokovaním dodávok plynu európskym odberateľom cezUkrajinu a vymáhať ich na vinníkovi.

Prikázal tiež Millerovi ďalej sa usilovať o obnovenie dodávok plynu do Európy „za podmienok prijateľných pre Ruskú federáciu“. Pred tromi dňami vyčíslil straty Gazpromu ajruský premiér Vladimír Putin – došiel k číslu 800 miliónov dolárov.

Predseda Euróspkej komisie José Manuel Barroso v stredu Rusku pohrozil súdnymi žalobami zo strany európskych plynárenských spoločností, ak sa čo najskôr neobnovia dodávky plynu do Európy.

Možnosť žaloby proti Ukrajine zvažuje aj srbská štátna plynárenská spoločnosť Srbijagas. Maďarská plynárenská firma Emfesz v pondelok oznámila, že podala žalobu na ukrajinskú spoločnosť Naftogaz, keď boli úplne zastavené dodávky ruského plynu. Škody sa vyšplhali na 30 miliónov dolárov.

Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu, ktoré pokrývajú asi pätinu celoeurópskej spotreby, sa skončili pred týždňom Problém s tranzitom ruského plynu cez Ukrajinu mala odblokovať dohoda sprostredkovaná Európskou úniou, ale ani v utorok sa žiadny ruský plyn cezUkrajinu do Európy nedostal. Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za krízu.

debata chyba