Vojna ho dostala medzi najbohatších. Ako sa darí zbrojovkám Čecha, ktorý robí veľký biznis aj na Slovensku

Ruská agresia na Ukrajine priniesla pre zbrojovky zlaté časy. Vyššie objemy výroby munície či zbraní nepriniesla len vojna samotná, ale aj snaha európskych vlád vyzbrojiť svoje armády. To bolo vzpruhou pre viaceré spoločnosti, ktoré v zbrojárskom priemysle fungujú.

07.05.2024 05:00
debata (25)
Video
Zdroj: MSM Group

Výnimkou nie je ani jeden z najväčších hráčov na slovenskom a českom trhu. Je ním český priemyselno-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikateľa Michala Strnada, ktorý je významným hráčom aj v obrannom priemysle na Slovensku. Podľa Finstatu za predvlaňajšok mu patrili hneď tri z top desať zbrojárskych firiem na Slovensku.

Prednedávnom holding zverejnil hospodárske výsledky za vlaňajšok. Z nich vyplýva, že v roku 2023 zvýšil tržby o dve tretiny a výsledok hospodárenia pred odpočítaním úrokov, daní a odpisov sa zvýšil viac ako dvojnásobne. Obranný priemysel predstavoval viac ako 70 percent príjmov skupiny, ktorý zahŕňa spoločnosti skupiny zamerané na výrobu pozemnej vojenskej techniky a veľkokalibrovej munície.

AirCar Čítajte viac Z Nitry do Bratislavy za 15 minút. Príbeh lietajúceho auta pokračuje, mieri k sériovej výrobe

Podnikateľa Strnada katapultovali hospodárske výsledky firiem medzi najbohatších ľudí sveta. Hodnotu jeho majetku odhaduje Forbes na vyše 4,4 miliardy dolárov, čím sa umiestnil za rok 2023 medzi top 10 najbohatších Čechov. Patril medzi skokanov roka, keďže predvlani odhadli jeho majetok na dve miliardy dolárov, čím poskočil o stovky miest vo svetovom rebríčku. Na začiatku roka 2018 prevzal rozsiahlu skupinu po svojom otcovi. Až 80 percent produkcie skupiny smeruje na export do zahraničia. Ovláda tak približne 120 firiem, ktoré siahajú od Španielska cez západnú Európu, Česko a Slovensko až po balkánske krajiny.

Významná časť podnikateľskej činnosti skupiny CSG sa uskutočňuje aj na Slovensku. Medzi slovenských členov skupiny patria MSM Group, Tatra Defence Slovakia, ZVS Holding, VOP Nováky či Vývoj Martin. Hlavnou činnosťou slovenských spoločností CSG je výroba veľkokalibrovej munície. Viaceré slovenské zbrojovky z portfólia rodiny Strnadovcov zaznamenali za minulý rok raketový rast tržieb.

1. Predaju munície sa darilo

História kedysi štátnej spoločnosti Vojenský opravárenský podnik (VOP) Nováky siaha do dávnej minulosti. V roku 1957 štátny podnik založilo československé ministerstvo obrany. V 60. rokoch minulého storočia bol jediným podnikom v strednej Európe, ktorý dokázal zneškodniť všetky druhy munície, vrátane rôznych typov balistických rakiet. V roku 2006 sa VOP Nováky zmenil na akciovú spoločnosť. V súčasnosti je už v súkromných rukách práve českého podnikateľa Strnada. Pracuje v nej vyše 220 pracovníkov.

VOP Nováky vyrába primárne mínometnú muníciu a muníciu do raketových systémov. Sústreďuje sa na novovýrobu delostreleckej munície kalibru 122 milimetrov pre salvové raketomety RM-70, ktoré slúžia v slovenských ozbrojených silách. Okrem mínometnej munície a munície pre raketomety v Novákoch vyrábajú aj cvičnú delostreleckú muníciu a zároveň poskytujú služby v oblasti revízie, opráv, modernizácie a predlžovania životného cyklu munície. Ešte predvlani boli tržby spoločnosti VOP Nováky na úrovni 77 miliónov eur. Za rok 2023 vyskočili tržby až na 131 miliónov eur, čo je medziročný nárast o 70 percent.

2. Navýšenie výroby munície

Rodina Strnadovcov má polovičný podiel v podniku na výrobu munície ZVS Holding. Druhú polovicu akcií vlastní štát. ZVS Holding z Dubnice nad Váhom sa špecializuje na výrobu strednej a veľkokalibrovej munície pre mínomety, raketomety, tanky a delostrelectvo. Práve výroba delostreleckej munície kalibru 155 a 152 milimetrov patrí ku kľúčovým produktom spoločnosti. Veľký dopyt po tomto type delostreleckej munície sa odzrkadlil aj na tržbách spoločnosti. Kým predvlani dosiahli úroveň vyše 40 miliónov eur, tak za rok 2023 stúpli až na 88 miliónov eur, čo je medziročný nárast o 120 percent.

K nosným produktom muničných závodov ZVS v Dubnici nad Váhom a v Snine, kde pracuje viac ako 680 pracovníkov, už desiatky rokov patrí práve delostrelecká munícia kalibru 155 mm. Spoločnosť hovorí, že táto munícia je kompatibilná so všetkými 155 mm zbraňovými systémami a húfnicami po celom svete a aj pri maximálnom dosahu 43 kilometrov si zachováva účinnosť a presnosť zásahu cieľa. Slovensko je jedným z najvýznamnejších európskych výrobcov tohto produktu.

zväčšiť Trhavo-trieštivá strela kalibru 155mm plnená... Foto: MSM GROUP
MSM GROUP Trhavo-trieštivá strela kalibru 155mm plnená trhavinou TNT/RDX.

Vlaňajšok sa niesol aj v znamení investícií Strnadovcov do slovenských zbrojoviek, pretože výrobné kapacity boli vyťažené už pred vojnou. Zhruba 50 miliónov eur investovali konkrétne do modernizácie technológií a poloautomatizácie prevádzok. Väčšina finančných prostriedkov smerovala na rekonštrukciu priestorov a robotizáciu výroby v podniku ZVS holding – len v prevádzke v Snine to umožnilo navýšiť produkciu až trojnásobne. „Cieľom investícií bol aj výrobný závod VOP Nováky, ktorý sa vďaka nim stal jedným z najmodernejších pracovísk svojho druhu v Európe,“ informuje spoločnosť v tlačovej správe.

3. Špecializované kontajnery

Rodina Strnadovcov vlastní na Slovensku aj spoločnosť Vývoj Martin, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou obrannej a civilnej techniky. Medzi produktmi dominuje výroba špecializovaných vojenských kontajnerov pre potreby ozbrojených síl. Okrem nich vyrábajú aj modulárne a mobilné veže riadenia letovej prevádzky.

Predvlani dosiahla firma tržby na úrovni 9,4 milióna eur. V roku 2023 jej stúpli už na takmer 11 miliónov eur. Pracuje tam zhruba 120 zamestnancov a centrála je v Martine. Výroba sa realizuje v Banskej Bystrici.

4. Tatra Defence Slovakia

Automobilka Tatra Trucks patrí medzi najstarších výrobcov nákladných automobilov na svete. Svoju históriu píše už viac ako 170 rokov a niekoľko desiatok rokov dlhú históriu písala aj na Slovensku. V 90. rokoch 20. storočia sa dlhá tradícia výroby na Slovensku skončila. Po viac ako dvoch dekádach však v lete 2021 oznámila spoločnosť návrat na Slovensko v podobe spoločnosti Tatra Defence Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou práve Tatry a spoločnosti CSG Land Systems. Za svoje pôsobisko si Tatra Defence Slovakia vybrala mesto Trenčín. Podvozky Tatry sa využívajú najmä pre vojenské vozidlá.

Po dlhých rokoch v strate sa spoločnosť vlani prehupla do mierneho zisku, ktorý bol na úrovni viac ako 11-tisíc eur. V roku 2023 spoločnosti raketovo vystrelili tržby na vyše 500-tisíc eur z predvlaňajších takmer 85-tisíc eur.

Strnadova skupina

Skupina CSG má široké portfólio podnikov, ktoré pôsobia v rôznych oblastiach. Hlavnými oblasťami podnikania skupiny sú strojárstvo, automobilový, železničný, letecký a obranný priemysel a výroba malokalibrovej munície. Do skupiny patrí napríklad česká automobilka Tatra Trucks, svetový výrobca malokalibrovej munície spoločnosť Fiocchi či český výrobca radarov Eldis.

V podnikoch integrovaných do skupiny CSG a v prepojených spoločnostiach pracuje viac ako 10-tisíc zamestnancov. V roku 2023 dosiahli konsolidované tržby skupiny vyše 1,7 miliardy eur, čo je medziročný nárast o vyše 70 percent. Viac ako 60 percent tržieb bolo generovaných v divízii CSG Defence, ktorá zahŕňa spoločnosti skupiny zamerané na výrobu pozemnej vojenskej techniky a veľkokalibrovej munície. Pätina tržieb bola generovaná v divízii malokalibrového streliva (CSG Ammo+), informuje spoločnosť vo svojej tlačovej správe. Čistý zisk za rok 2023 bol 210 miliónov eur, čo je o 49 percent viac v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #MSM GROUP #zbrojárenský priemysel