Slovenská firma "šije" baterky na mieru. Z jej továrne vyšli prvé kusy, zaradili sme sa medzi lídrov v EÚ

Spoločnosť InoBat, ktorá vyvíja inovatívne batérie do elektrických vozidiel, oznámila vyrobenie prvých batérií. Slovensko sa spustením výroby vo Voderadoch stalo po Švédsku, Nórsku, Nemecku a Francúzsku piatou európskou krajinou, ktorá dokáže vyrábať certifikované batériové články s európskym know-how, informovala v pondelok spoločnosť. InoBat zároveň získala všetky potrebné certifikácie a spustila výrobu prvých vysokovýkonných článkov určených pre letecký priemysel.

22.04.2024 11:40
Voderady III Foto:
Výroba batérí
debata

„My baterky nielen vyrábame, ale ich aj tvoríme a šijeme na mieru pre potreby každého zákazníka. Tento proces si vyžaduje mimoriadne znalosti a špeciálne zručnosti a ja som hrdý, že sa nám ho podarilo vybudovať na Slovensku,“ zdôraznil generálny riaditeľ spoločnosti InoBat Marián Boček.

Spoločnosť InoBat vyrobila prvé batérie

Spoločnosť InoBat, ktorá vyvíja inovatívne batérie do elektrických vozidiel, oznámila vyrobenie prvých batérií.

Fotogaléria
InoBat chce s pomocou svojho čínskeho partnera...
Spoločnosť InoBat vyrobila vo Voderadoch prvé...
+3Spoločnosť InoBat vyrobila vo Voderadoch prvé...

InoBat sa za uplynulé mesiace rozrástla aj personálne. Vo výrobe pribudli desiatky operátorov a technikov údržby zo Slovenska, ktorých musela spoločnosť vzhľadom na moderné a pokročilé technológie a náročnosť postupov rekvalifikovať. InoBat v súčasnosti zamestnáva medzinárodný tím expertov z 18 krajín sveta.

MH   Gotion 22.11.2023-2 Čítajte viac Číňania s obrovskou investíciou chcú Slovensko zaradiť na svetovú špičku. Jej šéf má veľké plány

Práve kombinácia priamych skúseností s baterkovou technológiou a lokálnych talentov umožnila vytvoriť na Slovensku prvý rekvalifikačný kurz, ktorý sa stane základom novej profesie – operátor výroby batériových článkov.

Príprava na produkciu a výrobu nezahŕňa len nastavenie technologických procesov a výrobnej linky, ale aj zabezpečenie dostatočného množstva kvalifikovaného personálu. „Chceme si vychovať špičkových expertov a odborníkov a rovnako tak dať aj šancu tým, ktorí doposiaľ pôsobili v podobných segmentoch,“ priblížil Boček. Zámerom spoločnosti je podľa neho vytvoriť tím, ktorý je nielen konkurencieschopný na trhu, ale aj schopný predstaviť zákazníkom revolučné a inovatívne produkty.

Prvých pracovníkov InoBat rekvalifikoval v rámci existujúceho výskumno-vývojového centra vo Voderadoch, kde sa nachádza aj pilotná výrobná linka na batérie. Nastavené vzdelávacie a rekvalifikačné procesy plánuje spoločnosť zaviesť aj v pripravovanej gigafabrike v Šuranoch, ktorá bude spoločným projektom InoBatu a čínskej spoločnosti Gotion High-Tech (GIB – Gotion InoBat Batteries).

inobat Čítajte viac Kto sú Číňania, ktorí prichádzajú investovať na Slovensko. Pozdvihnú priemysel budúcnosti, zatiaľ v ňom zaostávame

Spoločne majú ambíciu vybudovať v Šuranoch najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale dokonca na celosvetovej úrovni. GIB odhaduje, že vo fabrike bude pracovať viac ako 1500 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrické autá #InoBat #batérie elektromobilov