Meny susedov dostávajú ťažké rany, najhoršie koruna

Stredoeurópske meny podľa analytikov ČSOB opäť dostávajú silno "na frak". Vlna sklamania z amerického plánu záchrany sa prevalila aj cez oceán do Európy, uviedol analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

12.02.2009 06:27 , aktualizované: 16:56
Česká koruna, mena Foto:
Ilustračné foto
debata

„Americký minister financií nedokázal trhy presvedčiť o funkčnosti svojho plánu na ozdravenie finančného sektoru, keď o kľúčových bodoch uviedol len všeobecné informácie. Nasledoval hlboký pád amerických akcií, v ktorom pokračovala Ázia a teraz aj Európa,“ doplnil Vlk.

Najvýraznejšie sa zvýšenie averzie investorov voči riziku prejavilo na českej korune, ktorá už v stredu ráno prudko oslabila k euru na 28,54 CZK/EUR a počas dňa sa nepozviechala. „Priestor na oslabenie koruny stále existuje,“ uviedol hlavný ekonóm českej spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora. „V nasledujúcich dňoch, resp. v budúcom týždni sa dá očakávať, že česká mena bude pokračovať v oslabovaní. Kurz zrejme zamieri aj cez hladinu 29,000 CZK/EUR,“ povedal díler OTP Banky Eduard Pračko.

V posledných dňoch má totiž krajina podľa neho negatívne ekonomické ukazovatele, zaznamenala pokles priemyselnej výroby. Taktiež celkový výhľad je podľa Pračka negatívny. „Česká koruna teda stiahne so sebou aj ostatné regionálne meny,“ skonštatoval díler.

Slová ekonómov sa naplnili už na ďalší deň, vo štvrtok dopoludnia česká koruna oslabila až na 27,84 CZK/EUR a na trhu nie sú v dohľade žiadne optimistické správy, ktoré by trend oslabovania rázne zvrátili. Počas dňa sa dostala až takmer na trojročné minimum 28,825 CZK/EUR. Na konci obchodovania si polepšila len o pár halierov.

Poľský zlotý v stredu voči euru otváral na úrovni 4,5400 PLN/EUR. Vo štvrtok o šestnástej hodine bol kurz na úrovni 4,6390 / 6420 PLN/EUR

Maďarský forint otváral v stredu na 293,50 HUF/EUR. Vo štvrtok dokonca prekročil hranicu 300 forintov za euro, na konci obchodovania bol tesne pod touto hranicou.

debata chyba