Gazprom obvinil Ukrajinu, že vytvára novú krízu

Ruský plynárenský monopol Gazprom v pondelok večer obvinil Ukrajinu z vytvárania novej krízy v tranzite plynu do Európy. Kyjev vraj robí problémy, keď žiada Moskvu, aby zaplatila za "technický plyn", s ktorého pomocou má byť v utorok obnovený tlak v tranzitnom plynovode.

13.01.2009 00:23
Nulový tlak plynu Foto:
Ukazovateľ tlaku plynu na nule na ukrajinskej komprosorovej stanici pri obci Bojarka. Ruský plyn cez Ukrajinu do Európy od stredy neprúdi.
debata

Gazprom v pondelok potvrdil, že dodávky plynu do Európy budú obnovené v utorok ráno. Ruský plyn dodávaný cez Ukrajinu by do Európy mohol doraziť asi 24 hodín po obnovení dodávok.

Niektorí ruskí predstavitelia však počas dňa naznačovali, že ďalšou možnou prekážkou obnovenia prúdenia plynu by mohli byť nezhody Ruska a Ukrajiny, kto z nich zaplatí za „technický plyn“. Aby sa mohli dodávky obnoviť, je potrebné zvýšiť tlak v plynovode s použitím relatívne značného objemu dodatočného plynu. Otázkou však je, kto spotrebovaný plyn zaplatí a nepriamo tak prizná vinu za celú krízu.

Ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková v pondelok popoludní vyhlásila, že Kyjev by bol ochotný za technický plyn zaplatiť hneď ako bude s Gazpromom podpísaná dohoda o cenách a tranzite na tento rok. Neskôr sa však zrejme z Kyjeva ozvali hlasy, aby ten, kto za technický plyn zaplatí, bolo Rusko.

„Takýmito vyhláseniami ukrajinská strana vytvára krízovú situáciu okolo tranzitu ruského plynu európskym zákazníkom,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

V prvých dňoch roka, keď Rusko dodávalo plyn do krajín EÚ, ale už nie Ukrajine, Kyjev uvádzal, že časť exportovaného plynu musí používať ako technický plyn na udržanie plynovodu v chode. Moskva však obvinila Kyjev z „krádeže“ plynu a úplne zastavila kohútiky.

debata chyba