Zákaz poplatkov za mince môže byť protizákonný, tvrdia banky

Poslanecký návrh, ktorý plánuje zrušiť poplatky za manipuláciu s eurovými mincami, je pravdepodobne v rozpore s európskou legislatívou, uviedli zástupcovia Slovenskej bankovej asociácie (SBA), ktorá združuje väčšinu bánk v krajine.

09.02.2009 12:04
Euromince
Ilustračné foto
debata

V prípade schválenia predlohy od poslanca vládnej SNS sa chce proti nej právne brániť. Banky po tlaku premiéra Roberta Fica v uplynulých dňoch znížili poplatky za spracovanie mincí o viac ako polovicu.

„Domnievame sa, že táto legislatívna úprava je v rozpore s európskou legislatívnou úpravou, pretože obmedzuje hospodársku súťaž v európskom hospodárskom priestore,“ vyhlásil prezident SBA Igor Vida. Zvýhodňovaním vkladateľov na úkor bánk je podľa SBA aj možným porušením ústavy.

Návrh na zákaz vyberania tohto poplatku prerokuje parlament pravdepodobne tento týždeň. „V prípade prijatia zákona (…) banková asociácia zváži kroky aj voči orgánom Európskej komisie a možno aj voči ústavnému súdu,“ doplnil člen prezídia SBA Imrich Béreš.

Podľa Vidu je nadbytočné množstvo eurových mincí v obehu dočasné. „My veríme, že táto situácia sa ukľudní, že prirodzene sa mnohé mince stiahnu z obehu,“ poznamenal.

Nárast počtu mincí v obehu je podľa bankových domov a obchodníkov zapríčinené nadmerným predzásobením podnikateľov eurovými mincami pred januárovým vstupom krajiny do eurozóny, ako aj väčším počtom mincí v novej mene. Zatiaľ čo slovenská koruna mala päť mincí, novú menu zastupuje osem eurových mincí. Najvyššia dvojeurová minca má podľa konverzného kurzu hodnotu približne 60 korún, pričom najvyššia slovenská minca mala hodnotu desať korún. Za niektoré menšie nákupy tak Slováci môžu platiť len mincami.

Po znížení poplatkov v niektorých bankách fyzické osoby či menší podnikatelia neplatia za vklad mincí už žiadne poplatky. Niektoré banky zrušili poplatok do 200 kusov mincí. „Všetky tieto skupiny vzhľadom na charakter sadzobníkov jednotlivých bánk majú bežnú manipuláciu s mincami zadarmo,“ dodal Vida. Pripomenul, že zníženie poplatkov je len dočasné, kým sa nestabilizuje peňažný trh.

Bankové domy majú s manipuláciou s mincami mzdové náklady, náklady na skladovanie a transport, tvrdili zástupcovia SBA. „Výnosy z poplatkov za vkladanie mincí nepokrývajú ani 50 percent nákladov na manipuláciu s nimi,“ tvrdil Vida.

debata chyba