Ceny v eurách sú od nedele povinné

Rožok za 1,90 koruny, čo je 0,06 eura. Obchodníci majú posledný deň na to, aby na cenovky v regáloch, jedálnych lístkoch či na cenníky pripísali vedľa korún aj sumy v eurách. Od nedele bude na Slovensku povinné duálne zobrazovanie, ktoré bude platiť až do konca budúceho roka.

23.08.2008 09:34
Eurocenovka
Eurocenovka
debata

Dvojaké cenovky by ľuďom mali pomôcť zvyknúť si na nové – opticky menšie sumy, ktoré budú míňať v obchodoch. Privyknúť si však budú musieť aj na nižšie čísla na výplatných páskach a výpisoch o výške dôchodku či sociálnych dávok, preto sa eurá musia objaviť aj tu.

Podnikatelia mohli začať dobrovoľne uvádzať ceny v korunách aj eurách už od 8. júla, keď bol vyhlásený oficiálny konverzný kurz.

Diskutujte:Ako si zvykáte na ceny v eurách?

Podľa zistení Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) však pri prepočtoch, zaokrúhľovaní a samotnom uvádzaní dvojakých cien robili množstvo chýb. ,,Na nedostatky sme narazili takmer v každej druhej kontrolovanej prevádzke,“ povedala šéfka SOI Nadežda Machútová.

Najčastejšie našli inšpektori chyby u prevádzkovateľov služieb. "Deväť z desiatich kontrolovaných cien služieb bolo nesprávne prepočítaných alebo zaokrúhlených,“ dodala Machútová.

Pätina prevádzok nemala zverejnený konverzný kurz, čo je podľa Machútovej alfou a omegou duálneho zobrazovania. Objavili sa dokonca aj prípady, že si podnikatelia "vymysleli“ vlastný konverzný kurz alebo ho zaokrúhlili.

Z ďalších nedostatkov šéfka inšpektorov ešte vyzdvihla napríklad nesprávne zaokrúhľovanie cien prepočítaných z korún na eurá. "Pri cenách sa nebavíme o zaokrúhľovaní v prospech alebo neprospech občana. Po prepočítaní na eurá konverzným kurzom sa zarovnajú na celé centy podľa matematických princípov. Teda do štyri smerom nadol a od päť vyššie nahor,“ zdôraznila Machútová.

Pravda narazila na nesprávne zaokrúhlenie napríklad u predajcu značkových džínsov Levís v Bratislave. Na cenovke za rifle v hodnote 2 590 korún uviedol sumu 86 eur. Správne by však suma v eurách mala byť 85,97 eura, keďže sa ceny nezarovnávajú na celé eurá, ale na centy.

V posledných piatich týždňoch inšpektori kontrolovali v obchodoch nanečisto, keďže duálne zobrazovanie bolo dobrovoľné. Od nedele vyrazia do terénu opäť, no kontrolovať už budú naostro. Machútová však zdôraznila, že podnikateľov nechcú strašiť pokutami, ktoré sa môžu pohybovať do 1 500 a pri závažnom nedostatku do 3 000 eur. "Zakročíme len v prípade, že niekto bude hrubo ignorovať zákon a mariť kontrolu,“ uzavrela Machútová.

debata chyba