Výhody II. piliera pre štát? Od roku 2035

Od roku 2035 bude súčasný dvojpilierový dôchodkový systém vytvárať štátu menšie deficity ako by spôsoboval dôchodkový systém bez existencie druhého penzijného piliera. Uvádza sa to v Národnej správe o stratégiách sociálnej ochrany a sociálnej inklúzie na roky 2008 až 2010, ktorú v stredu schválila vláda.

10.09.2008 15:11
DSS, dôchodok Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Prognózy ministerstva poukazujú na skutočnosť, že pri 9-percentnej sadzbe v kapitalizačnom pilieri je zlomovým rokom rok 2034. V období rokov 2005 až 2034 je jednopilierová výstavba lepšia ako dvojpilierová,“ uvádza v správe pre Európsku komisiu ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Finančné prostriedky tvoriace 14 percent hrubého domáceho produktu Slovenska možno pre obdobie rokov 2005 až 2034 považovať za transformačné náklady zavedenia dvojpilierovej výstavby so sadzbou 9 percent.

„Uvedené transformačné náklady nezohľadňujú zdroje z privatizácie určené na krytie deficitu vzniknutého zavedením kapitalizačného piliera,“ konštatuje rezort sociálnych vecí.

Zavedenie dvojpilierového dôchodkového systému má podľa rezortu práce a sociálnych vecí na štátny priebežný dôchodkový systém dva finančné efekty. Prvým efektom, ktorý je nepriaznivý pre jeho bilanciu, je neustály odtok poistného do kapitalizačného piliera. „Tento efekt je znásobený vyšším počtom účastníkov v kapitalizačnom pilieri oproti predpokladom pri koncipovaní kapitalizačného piliera,“ uvádza sa v materiáli.

Druhý, priaznivý efekt pre bilanciu štátneho priebežného piliera, podľa ministerstva spočíva v tom, že od okamihu, keď začnú odchádzať do dôchodku poistenci, ktorí sú účastníkmi dvojpilierového systému, ich dôchodkové nároky v priebežne financovanom pilieri budú zmenšené úmerne príspevkom, ktoré odviedli do kapitalizačného piliera.

debata chyba