Slovensko zrušilo stav núdze, odstavený reaktor už nespustí

Slovensko upustilo od zámeru obnoviť výrobu v jadrovej elektrárni V1 v Jaslovských Bohuniciach, uviedol v piatok minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

23.01.2009 12:56
Jaslovské Bohunice Foto:
Elektráreň Jaslovské Bohunice
debata

Vláda plánovala naštartovať odstavený reaktor pre nedávny výpadok v dodávkach ruského plynu. Krajina by tým však porušila prístupovú zmluvu k Európskej únii, v ktorej sa zaviazala elektráreň odstaviť. Druhý blok V1 ukončil výrobu na prelome rokov, prvý blok prestal vyrábať elektrinu na konci roka 2006.

„Pominuli dôvody a mandát ministra hospodárstva z uznesenia vlády na spustenie V1. Obnovenie (prevádzky) druhého bloku (…) nebude realizované,“ vyhlásil Jahnátek.

Slovensko taktiež po viac ako dvoch týždňoch odvoláva stav núdze v plynárenstve, ktorý platil pre zastavené dodávky zemného plynu z Ruska.

„Dnes (v piatok) o 14:00 bude zrušený stav obmedzenia,“ oznámil Jahnátek. Situácia v prenose elektriny aj prepravy plynu sa ustálila, dodal. Núdzový stav vyhlásil distribútor plynu, spoločnosť SPP-distribúcia, 6. januára po tom, ako sa výrazne znížili dodávky cez Ukrajinu.

Vláda Roberta Fica dala pokyn na naštartovanie prípravných prác v bohunickej elektrárni na mimoriadnom zasadnutí 10. januára. Reaktor mal byť zapojený k sieti v kritickej situácii na nevyhnutný čas, aby pomohol stabilizovať prenos elektriny, ktorý bol údajne ohrozený pre výpadok dodávok ruského plynu cez Ukrajinu. Slovensku sa však podarilo aj s výpomocou zo zahraničia udržať funkčnosť elektrizačnej sústavy, neskôr sa obnovil aj prísun ruského plynu.

Proti prípadnému naštartovaniu produkcie v bohunickej elektrárni sa vyslovilo napríklad Rakúsko, ktoré je dlhodobým odporcom jadrovej energie. Zámer vlády kritizovali aj ekologickí aktivisti.

debata chyba