Plynu aj elektriny je odrazu priveľa

Energetická kríza na Slovensku sa otočila v energetický prebytok. Do krajiny v utorok predpoludním prúdil plyn z Čiech, ku ktorému sa po dvojtýždňovom výpadku napoludnie pridal aj ruský plyn z Ukrajiny.

21.01.2009 14:33
Elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata

Súbežné oteplenie spôsobilo, že plynári museli nielen tlmiť dočasný tok z Čiech, ale aj prísun plynu z podzemných zásobníkov na Záhorí. Plynu sa navyše nezačalo míňať viac ani po zrušení obmedzení v jeho odbere pre firmy.

V pondelok, keď bol na Slovensku odber pre podniky už bez obmedzení, sa minulo toľko plynu ako v piatok, keď ešte platili plynové limity. Vonkajšie teploty pritom boli v oboch dňoch podobné. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) preto v utorok naznačil, že straty spôsobené plynovou krízou sa preceňujú.

„Údaje z dispečingu hovoria jasne. Podniky stoja, aj keď majú plyn k dispozícii,“ upozornil Jahnátek.

Analytici zo Slovenskej akadémie vied pri plynových výpadkoch odhadli denné straty z výroby. Podľa nich by sa mali vyšplhať za celých dvanásť dní obmedzení na takmer miliardu eur (30,1 miliardy korún). O výpadkoch 100 miliónov eur denne hovoril aj premiér Robert Fico. Na druhej strane analytici upozornili, že podniky by krátili výrobu tak či tak pre svetovú finančnú krízu.

V čase prerušených dodávok plynu vláda upozorňovala aj na hrozbu výpadkov elektriny. Obchodníci však hovorili, že elektriny je dosť a zdržanlivá bola k tomu aj štátna elektrizačná prenosová sústava. V utorok podnik vyhlásil, že problémy nie sú.

„Na Slovensku je teraz prebytok elektriny,“ potvrdil člen predstavenstva prenosovej sústavy Miroslav Rapšík. Slovenské elektrárne v utorok spustili polovicu uhoľnej elektrárne Nováky, ktorá bola pred vyše týždňom odstavená pre požiar. Po obnovení dodávok plynu sa naštartovali aj plynové elektrárne v Ružomberku a Leviciach.

Všetky škody spôsobené výpadkom dodávok plynu chce ministerstvo hospodárstva spísať a predložiť Európskej komisii, aby EÚ konala proti ruskému Gazpromu jednotne. Rusi už povedali, že si straty budú nárokovať od Ukrajiny.

debata chyba