Ruský plyn už dorazil do Kapušian, Barroso chváli Topolánka

Ruský Gazprom oznámil, že obnovil dodávky plynu cez Ukrajinu. Dorazil už aj na Slovensko do kompresorovej stanice Veľké Kapušany. Slovensko tak po približne dvoch týždňoch dostáva ruský plyn tranzitom cez Ukrajinu.

20.01.2009 07:28 , aktualizované: 21:21
Nulový tlak plynu Foto:
Ilustračné foto
debata

„Dostali sme práve teraz rýchlu informáciu, Kapušany sa práve otvorili,“ povedal v utorok napoludnie minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Prísun plynu na Slovensko už skôr potvrdil ukrajinský energetický podnik Naftogaz. Slovensko malo podľa Naftogazu byť prvou európskou krajinou, ktorá dostane dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu.

Predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu Bernd Wagner poznamenal, že detailnejšie informácie o obnovení dodávok zatiaľ nemá k dispozícii.

Príchod plynu na Slovensko potvrdil aj hovorca spoločnosti RWE Transgas Martin Chalupský. „Aktuálne na ukrajinsko-slovenskú hranicu podľa našich informácií skutočně dorazili prvé dodávky zemného plynu, ale tieto objemy, ktoré tam teraz sú, sa používajú na vyrovnanie tlaku na obidvoch stranách tak, aby sa mohol začať regulárny tranzit,“ povedal Chalupský.

Podľa pôvodných predpokladov mal ruský plyn doraziť na Slovensko najskôr za 36 hodín. Ukrajina ale začala uvoľňovať plyn zo svojich zásobníkov, čo tok plynu urýchlilo.

Dodávky zemného plynu z Ruskej federácie už prúdia cez Slovensko aj ďalším európskym zákazníkom. Ako informoval Ľubomír Tuchscher zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), v utorok večer okolo 19. hodiny SPP začal dodávať ruský plyn cez Slovensko smerom do Rakúska a Českej republiky.

Barroso: Ťažko vítať niečo, čo sa vôbec nemalo stať

Ruský plyn cez Ukrajinu normálne prúdi do Európy, hlásia medzinárodní pozorovatelia, informoval predseda Európskej komisie José Barroso. Zdôraznil tiež, že je ťažké vítať niečo, čo sa vôbec nemalo stať.

Barroso pochválil české predsedníctvo a premiéra Mirka Topolánka za to, akým spôsobom spoločne s komisiou krízu riešil. „Bolo to tímové úsilie,“ podotkol.

Prepravu cez Ukrajinu obnovili v utorok ráno

Gazprom sľúbil obnoviť tok plynu v utorok  desiatej hodine moskovského času. „Pokyn (na spustenie dodávok plynu) bol vyhlásený o 4:00 lokálneho času (2:00 SEČ), samotný tranzit sa začne o 10:00 (8:00 SEČ),“ uviedol už skôr hovorca ruského plynárenského gigantu Sergej Kuprijanov pre agentúru AFP.

O ôsmej však podľa Ukrajiny prišiel len fax s objednávkou. „Približne o desiatej moskovského času prišiel fax so stanovenými objemami a trasami pre tranzit,“ citovala agentúra ITAR-TASS vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa ukrajinskej vlády. O niečo neskôr však Gazprom oznámil, že plyn na Ukrajinu už prúdi.

Šéf Gazpromu ohlásil ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, že od 8:15 SEČ boli ruské a ukrajinské plynovody pripravené na obnovu tranzitu plynu a že neexistujú žiadne právne ani technické prekážky, aby prevádzka systému nebola spustená.

„V 10:24 moskovského času (8:24 SEČ) začala Ukrajina prijímať plyn do siete svojich plynovodov… Boli otvorené kohútiky a teraz registrujeme odber plynu,“ povedal agentúre RIA-Novosti pracovník Gazpromu na stanici Sudža neďaleko ruských hranic s Ukrajinou. Príjem ruského plynu podľa agentúry ITAR-TASS potvrdila tiež spoločnosť Ukrtransgaz, spravujúca ukrajinské plynovody. Podľa nej tlak správne postupne stúpa.

Rusko a Ukrajina v pondelok podpísali zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu na Ukrajinu na obdobie desiatich rokov. Ruský premiér Vladimir Putin pri podpise zmluvy povedal, že v najbližšom čase očakáva úplné obnovenie tranzitu plynu cez Ukrajinu do Európy. Zároveň uviedol, že z obchodu s plynom s Ukrajinou budú vylúčení sprostredkovatelia. Na oficiálnom podpise zmluvy sa zúčastnila aj ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková, šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller a šéf ukrajinskej plynárenskej firmy Naftogaz Oleh Dubyna.

debata chyba