Sú nové 13. dôchodky spravodlivé? Prepočítali, ktorá rodina si najviac polepší

Minister Erik Tomáš (Hlas) považuje súčasné nastavenie trinásteho dôchodku za spravodlivé. Aktuálna vláda sa rozhodla navýšiť existujúci trinásty dôchodok tak, že každý penzista dostane dôchodok vo výške priemernej penzie, ktorú poberá. Sumy trinásteho dôchodku budú predstavovať priemerné mesačné sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázané Sociálnou poisťovňou za kalendárny rok 2023. Ak bude priemerná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma trinásteho dôchodku bude vo výške 300 eur.

16.05.2024 05:00
erik tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas)
debata (6)

Pre starobných dôchodcov to znamená, že v roku 2024 získajú sumu vo výške zhruba 606 eur. Zmeny v trinástych dôchodkoch parlament definitívne schválil v apríli. Zmeny znamenajú, že poberatelia dôchodkových dávok dostanú tento rok v decembri nový plnohodnotný 13. dôchodok. Predchádzajúci trinásty dôchodok fungoval ako dávka. To je kľúčový rozdiel.

Koľko peňazí pôjde na 13. dôchodok?
Video
Zdroj: TV Pravda

Kým bol trinásty dôchodok dávkou, platilo, že ľudia s nižším dôchodok dostanú viac ako ľudia s vyšším dôchodkom. Výška zaniknutej dávky sa pohybovala od 300 do 50 eur. Podľa nového nastavenia dostane každý dôchodca rovnako, no v rámci nového trinásteho dôchodku je 300 eur minimum.

„Keby sme chceli striktne dodržať línie 13. dôchodku, tak by sme potom opäť museli vyplatiť tým s vyššími dôchodkami viac, čo by nebolo spravodlivé. Preto dávame 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok,“ uviedol Tomáš v relácii O päť minút dvanásť.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Kamenický obmedzil novú daň. Niektoré sladené nápoje nebudú drahšie, o ktoré ide?

Na trinásty dôchodok v pôvodnej forme dávky bolo v rozpočte pripravených 300 miliónov eur, no na zvýšené dôchodky bude musieť štát nájsť 530 miliónov eur navyše. Časť z trinástych dôchodkov sa štátu do kasy vráti vo forme vyššieho výberu DPH, preto na pokrytie zvýšených nákladov je podľa ministra práce Erika Tomáša potrebné nájsť 400 miliónov eur. Toto číslo Tomáš potvrdil aj v relácii denníka Pravda Ide o Pravdu. Odvoláva sa pritom na prepočty Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

„Ide však stále o veľkú sumu, ktorú máme na tento rok už pokrytú. Časť bude hradená zo sociálnej poisťovne, ale väčšia časť bude hradená transferom zo štátneho rozpočtu. Minister financií Ladislav Kamenický v tejto súvislosti predstaví konsolidačný balíček,“ povedal Tomáš.

Aby si štát mohol trináste dôchodky dovoliť, musí peniaze niekde nájsť. Jedno z opatrení, ktoré už ministerstvo urobilo, je, že obmedzilo predčasné dôchodky. Týmto spôsobom zostane v sociálnom systéme viac peňazí a čiastočne sa tým vykryjú aj náklady na trinásty dôchodok.

13. dôchodky nepomáhajú najviac najslabším

To, či takto nastavený trinásty dôchodok je skutočne výhodný, je sporné. Vyplýva to z februárovej analýzy RRZ. Tá prepočítala, že takto nastavený trinásty dôchodok nepomáha najviac tým, ktorí majú nízke príjmy.

Analýza rozpočtovej rady z februára tohto roku ukázala, že opatrenie míňa najchudobnejšie rodiny a takisto tie najbohatšie. V kategórii rodín s disponibilným príjmom do 397 eur mesačne sa celoročné príjmy zdvihnú len 27 percentám domácností a priemerne stúpnu len o 23 eur. V kategórii rodín s príjmom od 1 602 eur nejaký nárast príjmu pocíti len 15 percent rodín a ich celoročné príjmy stúpnu priemerne o 73 eur.

Výpočty tiež ukázali, že zvýšenie trinástych dôchodkov viac cieli na rodiny v strede príjmového spektra. V rodinách, ktoré môžu počítať so sumou od 863 eur do 973 eur mesačne, pocítia nárast celoročných príjmov priemerne o 320 eur ročne. Rodiny s príjmom od 764 do 863 si polepšia priemerne o 316 eur ročne.

Predčasné penzie už sú menej atraktívne

Súčasťou opatrení, ktoré majú pomôcť financovať trinásty dôchodok sú aj zmeny v predčasných dôchodkoch. Práve „zneatraktívnenie“ predčasného odchodu do dôchodku Tomáš označil za kompenzačné opatrenie k zavedeniu vyšších trinástych dôchodkov. „Predčasné dôchodky, tak ako ich nastavila predchádzajúca vláda boli tak štedré, že spôsobovali enormný problém zamestnávateľom. V mnohých odvetviach nemal kto pracovať, nemal kto jazdiť na autobusoch, preto bolo potrebné do toho vstúpiť,“ povedal Tomáš pre Pravdu.

SR Bratislava Premiér Doprava Kontrolný Deň BAX Čítajte viac Fico chystá predaj dlhopisov ľudom. Skúšal to aj Mečiar a aj iné krajiny. Ako by mohla vyzerať ponuka od štátu?

Predchádzajúca vládna garnitúra podmienky odchodu do predčasného dôchodku zmenila tak, že odísť predčasne do dôchodku bolo za určitých okolností pomerne výhodné. Starobný dôchodok sa totiž krátil o nižšiu sumu. To aktuálna vláda zmenila.

Dôchodky, ktoré poisťovňa schváli po 14. máji 2024, sa budú znižovať bez ohľadu na počet odpracovaných rokov o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní, ktoré poistencovi zostávajú do dovŕšenia bežného dôchodkového veku. Doteraz bolo toto krátenie rozdielne, o 0,3 percenta alebo 0,5 percenta v závislosti od toho, či poistenec získal alebo nezískal potrebný počet odpracovaných ro­kov.

Tento krok by mohol Sociálnu poisťovňu odbremeniť. Záujem o predčasné dôchodky totiž táto zmena zmierni. Veľký záujem o predčasné dôchodky vytvoril veľký tlak na Sociálnu poisťovňu. Len za prvé tri mesiace tohto roka zaplatila poisťovňa vyše 29-tisíc predčasným dôchodcom na penzie dokopy viac ako 99 miliónov eur. Pre porovnanie, podobná suma, vyše 98 miliónov eur, smerovala na predčasné dôchodky za celých deväť mesiacov v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Erik Tomáš #trináste dôchodky