Slováci sú doma s deťmi rekordne dlho, OECD volá po skrátení rodičovskej dovolenky. Ondruš poslal Parížu jasnú odpoveď

S deťmi na rodičovskej dovolenke trávime priveľa času. Tak znie odkaz združenia najvyspelejších krajín na svete OECD pre Slovensko. Zväčša ženy u nás na materskej a rodičovskej dovolenke dokopy strávia až 164 týždňov. Podľa organizácie to negatívne ovplyvňuje kariéru a mzdy matiek. Navrhuje preto, aby Slovensko zaviedlo viacero zmien.

04.05.2024 05:00
debata (82)
Minister práce Erik Tomáš hovorí o rodičovskom bonuse
Video
Zdroj: Ta3

OECD navrhuje, aby sa platená rodičovská dovolenka, ktorá na Slovensku trvá 130 týždňov, skrátila a časť z nej by mala byť zároveň podmienená účasťou druhého rodiča. Organizácia tento návrh zdôvodňuje tým, že slovenskí rodičia trávia doma s deťmi na rodičovskej dovolenke štyrikrát viac času, ako je priemer OECD.

Zároveň platí, že medzi rokmi 2020 až 2022 boli vo viac ako 97 percentách prípadov na rodičovskej dovolenke práve ženy. „Veľmi dlhé rodičovské dovolenky môžu pre ženy znamenať znížené šance na opätovný vstup na trh práce a viesť tak k vážnym negatívnym dôsledkom pre ich kariérny rast, ako aj pre stúpanie zárobkov v priebehu života," píše sa v najnovšej správe o Slovensku.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Nové sumy dávok na rok 2025. Pozrite sa, o koľko stúpne tá vaša

Na porovnanie – najmenej sociálnou krajinou v rámci OECD sú z hľadiska platenej materskej a rodičovskej dovolenky USA. V Spojených štátoch tamojší sociálny systém nezaplatí matkám či otcom ani týždeň. Čo sa týka samotnej rodičovskej dovolenky, tú nehradí ďalších 10 krajín, ktoré však v určitom rozsahu ľuďom platia aspoň materskú dovolenku. Medzi inými sa v tomto zozname nachádzajú napríklad Spojené kráľovstvo, Mexiko, Izrael, Švajčiarsko či Holandsko.

Naopak, z hľadiska dĺžky obdobia, ktoré rodičia môžu stráviť s deťmi – pričom im to štát zaplatí – patrí po Slovensku k najštedrejším krajinám Fínsko (143,5 týždňa rodičovskej a 17,5 týždňa materskej dovolenky) či Maďarsko (136 týždňov rodičovskej a 24 týždňov materskej dovolenky).

Napriek tomu, že Fíni a Maďari zostávajú na rodičovskej dovolenke výrazne dlhšie ako Slováci, ak k tomu prirátame aj materskú dovolenku, spomedzi ostatných krajín zostávame doma s deťmi suverénne najdlhšie. Výrazne prekonávame aj priemer OECD, ktorý je 32,3 týždňa v prípade rodičovskej a 18,4 týždňa v prípade materskej dovolenky. Rovnako prekonávame aj priemer Európskej únie (EÚ), ktorý predstavuje 43,4 týždňa rodičovskej a 21,1 týždňa materskej dovolenky.

Populárna téma pre politikov

Reakcia na odporúčania zo strany predstaviteľov ministerstva práce na seba nedala dlho čakať. Štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš adresoval OECD výzvu, aby prestala vytvárať tlak na skrátenie materskej či rodičovskej dovolenky. „Sme dostatočne odolní a odhodlaní takýmto nezmyselný tlakom odolať. Možnosť mamičiek či oteckov zostať doma a osobne sa starať o svoje malé deti do veku troch rokov je dôležitým sociálnym výdobytkom pre mladé rodiny, ktorý im v žiadnom prípade nevezmeme,“ vyhlásil Ondruš.

Ekonomický analytik Radovan Ďurana z INESS v tejto súvislosti pre Pravdu komentoval, že poskytovanie dávok pre rodiny je na Slovensku pomerne populárna politická téma. „Rezonuje vo verejnosti a politici nemajú odvahu v týchto dávkach škrtať, chcú len výdavky navyšovať," hovorí odborník.

dôchodci, peniaze, seniori, dôchodok, hotovosť Čítajte viac Posledné roky dávka v nezamestnanosti poriadne vyskočila. Aká je priemerná suma?

Podľa Milana Kuruca z hnutia Pracujúca chudoba dĺžku materskej a rodičovskej dovolenky v našich končinách možno považovať za veľkú sociálnu vymoženosť, „ktorú nám môžu ostatné štáty závidieť". „Nie je povinnosť ju celú absolvovať, je to iba možnosť a je na každom rodičovi, aby si zvážil, ako dlho chce z tejto doby zostať pri dieťati, alebo či chce ísť radšej do práce. OECD hovorí, že dĺžka našej rodičovskej dovolenky zhoršuje postavenie žien na trhu práce. Ja hovorím, že krátka rodičovská dovolenka zhoršuje postavenie žien ako matiek," zdôraznil pre Pravdu Kuruc.

Napriek tomu, že rodičovskú dovolenku nie sú povinné absolvovať, podľa OECD ju na Slovensku čerpá v maximálnej možnej dĺžke asi polovica matiek. Rovnako platí, že hoci môžu ženy v priebehu rodičovskej dovolenky pracovať, takúto možnosť v praxi využíva len máloktorá z nich. Organizácia práve preto upozorňuje na negatívne vplyvy na kariéru žien, ktoré sú spojené s dlhým obdobím stráveným doma pri dieťati.

Analytici Inštitútu finančnej politiky dávnejšie upozornili, že ženy dostávajú za materstvo „pokutu“. A to preto, lebo rozhodnutie mať dieťa sa prejaví na ich výplatách. „Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne priemerne o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 % nižšie, ako keby deti nemali,“ vypočítali ekonómovia. „Príjmy matiek z práce po narodení prvého dieťaťa klesajú takmer na nulu a o šesť rokov neskôr sú nižšie o 55 % v porovnaní s úrovňou, ktorú by dosiahli, ak by sa ženy rozhodli deti nemať,“ pokračujú ekonómovia.

Dlhodobý vplyv materstva je výraznejší pre matky s vyšším vzdelaním. „Príjmy žien s ukončenou vysokou školou rastú s vekom rýchlejšie. Potenciálna strata a zastaranie zručností sú tak pre ne väčšie a prestávka v kariére spôsobená rodičovstvom nákladnejšia. Okrem toho, materstvo má negatívny vplyv na kariérny postup v riadiacich a iných vysoko platených pozíciách, kde je náročnejšie skĺbiť pracovný a rodinný život,“ tvrdia štátni analytici pod ministerstvom financií.

Ondruš z ministerstva práce, naopak, oponuje, že neexistujú žiadne dôveryhodné dôkazy, ktoré by ukazovali na to, že slovenská rodičovská dovolenka zhoršuje postavenie žien na trhu práce. Naopak, tvrdí, že nastavenie našej legislatívy umožňuje manželom flexibilne sa rozhodnúť, ako si starostlivosť o deti rozdelia. Problém nevidí ani v slabších platoch žien u nás, pretože to je podľa neho problém, ktorý trápi aj ostatné európske štáty bez ohľadu na dĺžku materskej a rodičovskej dovolenky. „V žiadnom prípade nebudeme počúvať hlúpe návrhy, ktoré oslabujú sociálny charakter štátu v Slovenskej republike, či už prichádzajú z Bruselu, alebo z Paríža,“ uzavrel štátny tajomník rezortu.

Desaťtisíce eur na deti

K dispozícii je podľa OECD hneď niekoľko riešení, ako bojovať s negatívnymi dôsledkami, ktoré sú spojené s niekoľkoročnou absenciou žien na trhu práce. Okrem spomínaného skrátenia rodičovskej dovolenky či podmienky účasti aj druhého rodiča organizácia hovorí aj o zvyšovaní flexibility pracovných podmienok pre matky s deťmi. Tento prístup by zabezpečil, že by matky nestratili kontakt s pracovným trhom a výrazne by sa obmedzili aj ostatné negatívne dosahy dlhej rodičovskej dovolenky.

Ďurana z INESS v tejto súvislosti hovorí o dvoch faktoroch, pre ktoré sa ženy nerozhodujú pre možnosť vrátiť sa do práce a vo veľkom množstve prípadov namiesto toho využívajú maximálny možný čas, ktorý s dieťaťom môžu stráviť doma. V prvom rade sa takto rozhodujú preto, že štát kladie prekážky vzniku flexibilných zariadení starostlivosti o deti. Za druhý dôvod považuje kultúrne nastavenie, v rámci ktorého chcú slovenské ženy počas prvých troch rokov života stráviť so svojím dieťaťom čo najviac času.

pár, peniaze Čítajte viac Domácnosti prežili zdražovanie veľmi dobre. Drvivá väčšina si dokonca finančne polepšila, ukázala analýza

Ďalším faktorom sú aj peniaze. „Vypočítali sme, že rodina páru zamestnaného za priemernú mzdu dostane za päť rokov pri dvoch deťoch viac ako 90-tisíc eur," hovorí analytik Ďurana.

Čo sa týka sumy samotnej materskej dovolenky, ktorá trvá šesť mesiacov, tá sa vypočítava ako 75 percent denného vymeriavacieho základu. Maximálna výška materskej dávky pri 31-dňovom mesiaci je pritom v roku 2024 až 1 993 eur.

Sumy rodičovského príspevku, ktorý niektorý z rodičov poberá ďalších 2,5 roka, sú potom pevne určené. Ak rodič pred poberaním rodičovského príspevku dostával materské, jeho suma bude vyššia ako v prípade, že túto dávku nepoberal. Suma základného príspevku v prvom prípade je v tomto roku podľa tabuliek 473 eur a v druhom prípade 345 eur. Najviac peňazí človek dostane, ak sa mu narodia trojčatá – v prvom prípade 710 eur a v druhom 517 eur.

Okrem materskej a rodičovského príspevku však rodičia dostávajú aj viacero iných dávok. Napríklad tehotné ženy môžu od štátu od štvrtého mesiaca tehotenstva poberať tehotenské, ktorého maximálna výška sa tento rok vyšplhala takmer na 400 eur. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť aj takzvaný prorodinný balíček bývalého premiéra a ministra financií Igora Matoviča (Slovensko), ktorý bol predstavený na jeseň 2021. Ten sa skladá zo 60 eur v prídavkoch na dieťa a na daňovom bonuse môžu rodičia získať maximálne až 140 eur.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #rodičovská dovolenka #materská dávka