Wall Street, deň po: Firmy zháňajú hotovosť

Ceny ropy padajúce dole, zahraničné akciové trhy tiež. Americké akcie sa mierne spamätali. Úrokové sadzby rýchlo rastú. Dolár posilňoval. Tak vyzeral deň po čiernom pondelku na Wall Street.

16.09.2008 23:14
Newyorská burza Foto:
Newyorská burza NYSE počas čierneho pondelka 15. septembra 2008
debata

Akciové trhy na celom svete v utorok nadviazali na prudký pokles a silný výpredaj pokračoval aj na trhu s ropou. Investori sa zbavovali rizikových aktív, ako sú akcie a komodity. Reagovali tak na kolaps investičnej banky Lehman Brothers a následné udalosti, ktoré prehlbujú globálnu úverovú krízu. Americké akcie začali deň poklesom, neskôr sa spamätalia  oproti pondelku si pripísali zisky.

Diskutujte:Bojíte sa o svoje investované peniaze?

Opačný vývoj však panuje na medzibankovom trhu. Americká centrálna banka (Fed) síce ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na dvoch percentách. Banky si ale požičiavajú stále drahšie, snažia sa zabezpečiť si dostatok hotovosti.

Wall Street v pondelok zažil najhorší deň za ostatných sedem rokov a utorok tiež nevyzeral spočiatku dobre. Trh ťahali dole problémy najväčšej americkej a zároveň aj svetovej poisťovne American International Group (AIG), ktorá nemá dostatok kapitálu a hrozí jej bankrot. Ale AIG sa zároveň postarala o obrat, keď sa trh dozvedel o špekuláciách, že americká vláda predsa len poisťovni pomôže.

Po tejto správe, ktorá prebehla americkými médiami, sa začali akcie spamätávať a index Dow Jones sa vyhupol späť nad psychologickú hranicu 11-tisíc bodov, pod ktorú sa dostal v pondelok.

Ázijské trhy, ktoré boli v pondelok zatvorené, si svoje čierne dni prežili v utorok, zaznamenali niekoľkopercentné prepady. Dole išli aj trhy v Európe. Pražská burza zažila jeden zo svojich najhorších dní, niekoľkokrát na určitý čas dokonca zastavila obchody s dvomi titulmi, ktoré padali o desiatky percent.

„Je to ako po výbuchu. Ľudia sú stále veľmi nervózni a čakajú, čo bude ďalej,“ uviedol pre agentúru Reuters Justin Urquhart Stewart, riaditeľ investícií vo firme Seven Investment Management.

Peňažné trhy, na ktorých sa úverová kríza prejavuje dlhšie než jeden rok, zachvátila nová vlna panického dopytu po hotovosti. Medzibankové úrokové sadzby prudko vzrásli. Sadzba na jednodňové dolárové úvery sa vyšplhali na desať percent, päťnásobok oficiálnej americkej sadzby. Centrálne banky v Ázii a Európe teraz pumpujú do finančného systému zvýšené objemy peňazí, aby zabránili jeho ochromeniu.

Súčasné otrasy na trhoch velia investorom utekať preč od rizikových investícií, teda od akcií a kolísajúcich komodít, k bezpečnejším aktívam ako sú zlato, vládne dlhopisy a z mien nízkoúročený japonský jen. Z komodít na to najviac dopláca ropa, ktorá klesá od polovice júla. Po pondelkovom výraznom páde nasledoval v utorok ďalší, trojpercentný. Ropa teraz osciluje okolo úrovne 90 dolárov za barel. V prvej polovici júla bola na rekordnej méte približne 147 dolárov za barel.

Americký dolár sa v utorok obchodoval voči japonskému jenu blízko úrovne svojho štvormesačného minima. Voči ostatným menám však posilnil, keďže investori nakupovali už len akcie nerizikových spoločností po tom, čo najväčšia americká investičná banka Lehman Brothers oznámila bankrot. Analytici sa vyjadrili, že aj napriek negatívnym správam z USA tak americký dolár z celej situácie profitoval, keďže mnohí investori sa rozhodli z bezpečnostných dôvodov speňažiť svoje investície.

debata chyba