Česi predávajú najväčší mobil sveta

Spoločnosť Jablotron z Českej republiky predáva najväčší mobil na svete. Má podobu klasického telefónu, ale je to plnohodnotný GSM telefón. Stolný mobilný telefón GDP-02 má veľké tlačidlá i veľký displej, ktorý umožňuje ľahko písať SMS správy. O telefón je veľký záujem. "Máme už objednávky na 150 000 kusov," povedal generálny riaditeľ podniku Dalibor Dědek regionálnej prílohe denníka MFDnes.

07.02.2005 10:00
debata

Objednávky za stovky miliónov českých korún zabezpečia firme z Jablonca nad Nisou prácu na viac než rok, uviedol riaditeľ pre televíziu Nova. Nový telefón môže pomôcť najmä starším ľuďom, ktorých na mobiloch trápili malé tlačidlá a pre nich ťažko čitateľný displej. Telefón má zjednodušené ovládanie, takže neobťažuje používateľa množstvom ďalších služieb, ktoré ľudia často ani nepoužívajú. Veľký záujem o telefón majú podľa Dědka aj mobilní operátori, ktorí by takto chceli zaútočiť na pozíciu pevných liniek. Telefón stojí 4996 Kč (asi 6500 Sk).

Jablotron pracoval na vývoji telefónu asi rok. „Vznikal pôvodne ako vedľajší produkt,“ podotkol riaditeľ. Vývojári na poslednú chvíľu zmenili jeho futiristickú podobu. „Zákazníci chceli, aby vyzeral ako klasický telefón,“ vysvetlil Dědek. Firma netušila, aký bude o telefón záujem. Prelomový bol veľtrh v Hongkongu. Hneď na veľtrhu si mobilný operátor Orange objednal 100-tisíc kusov, počas niekoľkých týždňov prišlo ďalších 50-tisíc objednávok. „Musíme ho vyrábať na troch miestach, len v jablonci by sme to nezvládli,“ povedal Dědek. Slávnym sa telefón stal po odvysielaní reportáže na CNN.

debata chyba