Rusi plynovodu Nabucco neveria

Rusi majú pochybnosti o úspešnosti plánovaného plynovodu Nabucco, uviedol v Budapešti prvý podpredseda ruskej vlády Viktor Zubkov. Začiatkom týždňa sa bude v Budapešti konať stretnutie predstaviteľov krajín, ktoré majú o realizáciu projektu Nabucco záujem. Nabucco má pomôcť znížiť závislosť Európskej únie na dodávkach plynu z Ruska.

26.01.2009 06:33
Plyn, plynovod, potrubie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Nabucco sa môže stať len pomníkom veľkých ambícií a nepremyslených činov,“ odpovedal Zubkov na otázku, či sa Nabucco zaobíde bez ruského plynu. Rusom hrá do karát fakt, že Nabucco nemá zabezpečený dostatoksuroviny, ktorá bude cez plynovod prúdiť.

Nabucco má do Európy priviesť plyn od Kapického mora a z krajín strednej Ázie, ako je Azerbajdžan a Turkménsko. V tejto oblasti si však stráži svoje záujmy práve Rusko. Prezident Dmitrij Medvedev koncom týždňa navštívil Uzbekistan, aby si tam podľa agentúry reuters zabezpečil podporu pre konkurenčný projekt. Rusko chystá cez svoje územie výstavbu plynovodu South Stream.

Bez zabezpečených zdrojov zemného plynu a bez zmluvy medzi jednotlivými štátmi je ale neisté aj financovanie celého projektu. Práve o ňom by sa malo na stretnutí v Budapešti hovoriť. Kritici už teraz hovoria o tom, že iba Rusko má dostatok plynu a disponuje potrebnou infraštruktúrou, aby mohlo dodávať plyn pre Nabucco.

Banky zatiaľ nemajú záujem dávať peniaze na projekt a čakajú, kým nebude podpísaná aspoň medzištátna zmluva. Dôležité pre nich je aj stanovenie dlhodobých podmienok projektu  a zabezpečenie suroviny, ktorá bude cez plynovod prúdiť. Ak sa projekt podarí realizovať. mal by sa na zásobovaní Európy zemným plynom podieľať asi piatimi percentami.

Potenciálni dodávatelia plynu pre Nabucco, ako je Turkménsko, Azerbajdžan či Kazachstan, sa zatiaľ zdráhajú podpísať zmluvu o dodávkach. Najprv chceli vidieť, že projekt má zabezpečené financovanie a je položené potrubie. Irán, ktorý sám vyjadril záujem dodávať surovinu, je diplomaticky neprijateľný a Irak zatiaľ nemá potrebnú infraštruktúru.

Medzi akcionármi projektu Nabucco je rakúska energetická spoločnosť OMV, maďarský koncern MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz, turecký Botas a nemecká spoločnosť RWE.

Tieto firmy chcú, aby Európska únia poskytla projektu garancie alebo predfinancovanie a tým presvedčila dodávateľov a banky, že projekt Nabucco má budúcnosť.

Plynovod Nabucco má byť asi 3 300 kilometrov dlhý a jeho výstavba má stáť až 10 miliárd dolárov. Povedie z oblastí pri Kaspickom mori cez Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do rakúskej prijímacej stanice Baumgarten. Náklady na výstavbu budú takmer dvakrát vyššie, než sa pôvodne predpokladalo.

Ako problematický sa ukazuje komentár tureckého premiéra, ktorý sa počas tohto týždňa snažil podporu projektu Nabucco spojiť s rokovaním o vstupe krajiny do Európskej únie. Niektorí členovia EÚ si tak kladú otázku, či by sa nemohla z Turecka stať druhá Ukrajina.

debata chyba