Slovensko bude hľadať plynovú nezávislosť. Možno aj s Gazpromom

Získanie kontroly nad zásobníkmi plynu či budovanie nových, vytvorenie konkurencie pre SPP - to sú cesty, ktorými chce Slovensko získať plynovú nezávislosť. Jeho možným partnerom v spoločnom podniku je ruský Gazprom. Vyplynulo to zo stretnutia premiéra Roberat Fica a šéfa spoločnosti Gazprom Export Alexandra Medvedeva.

23.01.2009 17:03 , aktualizované: 17:47
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Slovenská vláda chce začať od stredy prijímať opatrenia, ktoré majú znížiť závislosť Slovenska od jedinej trasy a jediného dodávateľa plynu. Rusko však stále zostane dominantným dodávateľom plynu pre Slovenskú republiku, uviedol premiér. Nechcel robiť rozhodcu v spore Ukrajina – Rusko, ale uviedol, že kým na ruskej strane bolo počas plynovej krízy vidieť záujem riešiť problém, na ukrajinskej tento záujem nebol.

Snahu prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka spochybniť zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré umožnili obnoviť dodávky plynu do krajín EÚ, označil za „úplné šialenstvo“.

Kroky vlády by mali obsahovať aj snahu získať kontrolu nad existujúcimi zásobníkmi plynu na Slovensku, prípadne postaviť nové. „Vieme si predstaviť aj účasť Gazpromu,“ uviedol Fico a očakáva, že slovenskí a ruskí experti budú na takomto riešení pracovať.

Slovensko by privítalo, keby malo zmluvne zabezpečené, že v podobných prípadoch, ako bola zastavenie prepravy cez Ukrajinu, pôjde ruský plyn do krajiny inou cestou, aby nebolo treba robiť podobné obchody ako počas krízy s akcionármi SPP Gaz de France a EON-om, uviedol premiér.

Záujmom štátu je tiež vytvoriť konkurenciu Slovenskému plynárenskému priemyslu. Jednou z ciest je vytvorenie spoločného slovensko-ruského podniku. Podľa Fica by si však štát nad takýmto podnikom zachoval kontrolu.

„Nedovolíme, aby sa Slovensko dostalo do postavenia vazala. Pôjdeme len do takých projektov, kde budeme mať kontrolu,“ vyhlásil Fico.

Podobné spoločné podniky má Gazprom aj v iných krajinách, uviedol Medvedev a spomenul Veľkú Britániu, Taliansko a Francúzsko.

Premiér uviedol, že požiadal o rýchle rozhodovanie, „aby sme neviedli dlhé reči“. „Buď má Gazprom záujem na tom pracovať, alebo si Slovensko bude hľadať iných partnerov,“ konštatoval Fico. Spomenul v tomto smere rokovanie s RWE Transgas pred pár dňami.

RWE je podľa neho zatiaľ jediný podnik schopný dodávať plyn na Slovensko a narušiť tak monopol SPP. Počas plynovej krízy bol na českej strane partnerom a dodávateľom plynu do SR práve RWE Transgas.

Medvedev: Rusko vie, čo sú kruté zimy

Šéf Gazpromu Medvedev vyjadril ľútosť slovenským občanom a podnikom, ktorí boli poškodení plynovou krízou. „Rusko je krajina, ktorá vie, čo sú to krutézimy a vieme si predstaviť, čo to pre vás znamenalo,“ povedal.

Vidí tri možné smery spolupráce. Jedným je budovanie a prevádzkovanie zásobníkov plynu. Druhým liberalizácia trhu v podobe spoločného podniku so Slovenskom. Tretia je práca na alternatívnych trasách – aj v rámci plynovodu Jamal – aby sa dali zvládať krízové situácie, ktoré nemusia súvisieť s obchodnými spormi, ale napríklad s prírodnými katastrofami či teroristickými útokmi. Podľa neho to bude vyžadovať nemalé investície, ktoré je potrebné čo najskôr vykalkulovať.

Škody? Gazprom sa odvoláva na vyššiu moc

Pri stanovovaní škôd sa Gazprom zrejme odvolá na vyššiu moc, teda na situáciu, v ktorej bez vlastného pričinenia nemôže dodať plyn svojím odberateľom (napríklad v prípade prírodnej katastrofy).

„Vzťahy sú stanovené kontraktami a veľmi presne sú tam určené aj možné sankcie a pokuty, ale aj určité výhody a zľavy… Sú tam aj prípady, keď jedna strana druhú poškodí,“ uviedol Medvedev.

„V tomto smere sme informovali o vzniku vyššej moci, pretože to, ako sa správala Ukrajina, bolo horšie ako zemetrasenie alebo povodeň,“ dodal.

Prvýkrát v histórii dodávok boli zavreté všetky plynovody a fyzicky sme nemohli dodávať plyn do Európy, povedal Medvedev. Podľa neho existujú pravidlá, ktorými sa definujú okolnosti vzniku vyššej moci.

Premiér Fico v prípade vymáhania škôd by podporoval spoločný postup krajín Európskej únie. To by malo podľa neho väčšiu šancu na úspech.

debata chyba