SDKÚ: Obmedziť dedenie? Škodíte pozostalým

Najväčšia opozičná strana SDKÚ-DS nesúhlasí so zmenami v II. pilieri, ktoré by sa týkali obmedzenia dedenia. Toto opatrenie by išlo na úkor vdov, vdovcov a sirôt, uviedol poslanec Pavol Frešo.

15.04.2008 11:47
Frešo, Žitňanská Foto:
Opoziční poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo (vľavo), vpravo Lucia Žitňanská
debata

Ministerka práce Eva Tomanová nedávno uviedla, že plánuje zmeny v systéme dedenia úspor z II. piliera. Mali by sa obmedziť možnosti použitia zdedených peňazí, tak, aby slúžili ako úspory na starobu, terajšia právna úprava ich umožňuje použiť na čokoľvek.

Pokračuje zápas vládnej koalície za vyhnanie ľudí z II. piliera, uviedol Frešo. „Bohužiaľ, teraz musím povedať, že prišli na rad vdovy, vdovci a siroty,“ dodal. Strana nesúhlasí s obmedzením dedenia ani so zdanením týchto prostriedkov. Podľa Freša je „hlboko asociálne“ penalizovať najbližších pozostalých tým, že dôchodkové úspory zosnulého nebudú mať k dispozícii.

SDKÚ-DS chce interpelovať ministerku, aj v súvislosti s výrokmi šéfa Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka, ktorý na konferencii o dôchodkových systémoch uviedol, že možnosť dedenia dôchodkových úspor navádza na trestný čin.

Opozičná strana chce zatlačiť v dvoch smeroch. Podľa Freša by vláda mala riešiť stav, že v pomere k priemernej mzde sú dôchodky najnižšie práve počas vládnutia Roberta Fica. Upozornil najmä na situáciu vdov, ktoré prišli o partnera a tým aj o druhý príjem do domácnosti.

Zároveň budú opoziční poslanci chcieť, aby namiesto „vyháňania ľudí z II. piliera“ štát viac šetril, napríklad zjednotením výberu daní a odvodov, uviedol Frešo.

Súčasnú valorizáciu dôchodkov v I. pilieri zaviedla minulá vláda pri rozbehu dôchodkovej reformy. Penzie sa valorizujú o percento, ktoré je priemerom percentuálneho rastu miezd a inflácie. Mzdy rastú výraznejšie ako inflácia, preto aj percento zvyšovania dôchodkov je nižšie ako v prípade platov. To roztvára nožnice medzi platmi a dôchodkami.

debata chyba