EK: Slovensko ešte boj o euro nevyhralo

Slovensko splnilo inflačné kritérium pre prijatie eura. Vyplýva to z posledných štatistík Eurostatu. Medziročné tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa v marci podľa metodiky Európskej únie síce zrýchlilo na 3,6 z februárových 3,4 percenta, k splneniu jedného z najdôležitejších kritérií to ale stačilo. Únia bude o vstupe Slovenska do eurozóny rozhodovať už 7. mája.

16.04.2008 09:17 , aktualizované: 13:36
euro koruna slovensko europska unia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najnovšie údaje už komentoval aj predseda vlády Robert Fico. „Neexistujú žiadne dôvody pochybností o tom, že by Slovensko nebolo schopné zabezpečiť plnenie inflačného kritéria aj v budúcnosti,“ povedal.

Podľa Európskej komisie ale Slovensko ešte „nemá vyhraté“.

„Miera inflácie pod referenčnou hodnotou, ale vzhľadom k zmluve musíme posudzovať nielen to, či je pod referenčnou hodnotou, ale aj to, či je udržateľná,“ uviedla hovorkyňa EK Amelie Torresová. Podľa nej by udržateľnosť tempa rastu spotrebných cien mala odhaliť ekonomická prognóza, ktorá bude známa 28. apríla.

Inflačné kritérium Slovensko prvýkrát splnilo v auguste 2007. Kandidátskej krajiny eurozóny nemôžu byť viac ako 1,5 percentuálneho bodu nad priemerom troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie. Hodnota tohto kritéria predstavuje 3,2 percenta, pričom Slovensko dosiahlo číslo 2,2 percenta. Pod­mienku tak splnilo s rezervou jedného percentuálneho bo­du.

V marci mali najnižšiu ročnú priemernú infláciu Malta (1,5 percenta), Holandsko (1,7) a Švédsko s Dánskom zhodne po 2,0 percenta. Splnenie inflačného kritéria očakávali ekonómovia aj centrálna banka. Rizikom pre prijatie eura od januára však môže byť hodnotenie udržateľnosti nízkeho rastu cien do budúcnosti. „Európske inštitúcie môžu mať pochybnosti o udržateľnosti inflácie, pravdepodobne to však nezmarí snahy Slovenska o prijatie eura,“ myslí si analytik ING Bank Eduard Hagara.

Udržateľnosť nízkej inflácie je považovaná za nevyhnutnú podmienku pre prijatie eura. Politici budú mať totiť po vstupe ich krajiny do eurozóny veľmi obmedzený priestor pre jej prípadné znižovanie, keďže prídu o vplyv na menovú politiku.

„Kľúčová diskusia bude o dopade silnejúcej slovenskej koruny voči euru na infláciu,“ povedal pre Reuters Jaromír Šindel, ekonóm pražskej Citibank. „V Európskej centrálnej banke môže v tejto otázke nastať istý pesimizmus, tá má však iba poradnú úlohu. Myslím, že kruhy podporujúce Slovensko v jeho usilí stať sa členom eurozóny, budú sláviť úspech,“ dodal.

Európska komisia posúdi začlenenie Slovenska do eurozóny 7. mája. Definitívne by o zavedení eura v krajine mala rozhodnúť v júli Rada EÚ. Z ďalších kritérií pre zavedenie eura Slovensko spĺňa výšku verejného dlhu aj nízkych úrokových sadzieb. Bez výraznejších výkyvov bola v posledných mesiacoch aj domáca mena. Zatiaľ nie je oficiálne známe, či vláda udržala požadovanú výšku verejného schodku. Podľa doterajších informácií však Slovensko aj túto podmienku s vysokou pravdepodobnos­ťou splní.

V marci sa podobne ako v posledných mesiacoch medziročne najviac, o 7,6 percenta, zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov. Mierne naopak klesli ceny v odvetví pôšt a telekomunikácií.

Počas samotného tretieho mesiaca sa ceny zvýšili rovnako ako vo februári o 0,3 percenta. Oproti februáru stúpli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,3 percenta.

Podľa údajov zostavených v národnej metodike, ktoré úrad zverejnil minulý týždeň, ceny v marci zrýchlili tempo medziročného rastu na viac ako ročné maximum 4,2 percenta z februárových štyroch percent. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.

debata chyba