Slovensko má plyn už len na desať dní

Situácia v zásobovaní Slovenska plynom je dramatickejšia, ako sa pôvodne zdalo. Plynu nie je dosť pre firmy a obmedzenia dodávok tepla z plynu pocítili už aj prvé domácnosti v košickej mestskej časti Šaca.

09.01.2009 07:40
Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Vláda pritom pôvodne tvrdila, že rodín sa stredajšie zastavenie dodávok plynu z Ukrajiny nedotkne najmenej 72 dní. Ministerstvo hospodárstva a Slovenský plynárenský priemysel však vo štvrtok vyhlásili, že zásoby plynu vydržia len na desať dní.

Teploty v bytoch na sídlisku Šaca sa však už včera pohybovali len od 16 do 18 stupňov, čo bolo štyri stupne pod normálom. Zásobované sú teplom z blízkeho U.S. Steelu.

„My nemáme v byte zimu, väčší problém bol na Námestí oceliarov,“ povedal Vladimír Turok, ktorý býva na Železiarenskej ulici. Starosta Šace Rudolf Reštei situáciu sledoval.

„Za normálnych okolností má byť vo výmenníku 54 stupňov, ale je len 45. Z U.S. Steelu nám prisľúbili, že v noci už bude všetko v poriadku. Prevádzku teplárne vedia zabezpečiť aj z iných zdrojov,“ povedal starosta.

Plyn

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru) ešte v stredu tvrdil, že Slovensko má v zásobníkoch dosť plynu na vyše dva mesiace, aj keby celodenné teploty dosahovali –15 oC. Minister pritom povedal, že zásoby dosahujú dve miliardy kubíkov a denná spotreba Slovenska je okolo 30 miliónov kubíkov. V skutočnosti sú však podľa informácií z SPP zásoby podstatne nižšie. „Vieme dodávať plyn ešte ďalších desať dní. A to za predpokladu, že priemyselní odberatelia budú postupovať podľa limitného režimu,“ povedal včera šéf SPP Bernd Wagner.

Jahnátek v stredu obvinil slovenské podniky, že napriek núdzovému stavu neznížili dostatočne spotrebu plynu. „Treba pripomenúť, že jednotlivé spoločnosti majú 24 hodín na prispôsobenie odberu plynu. Lehota ubehla až vo štvrtok, takže skutočné zníženie spotreby sa ukáže až v piatok. Naši členovia obmedzenia dodržiavajú,“ uviedol Tibor Gregor z Klubu 500, ktorý združuje podniky nad 500 zamestnancov.

Ešte v stredu napríklad naplno bežala produkcia v automobilkách PSA aj Kia. Výrobu obe zastavili až vo štvrtok a nespustia ju ani v piatok. „Na pondelok zatiaľ plánujeme výrobu. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia,“ uviedol Peter Švec, hovorca firmy. Okolo 3¤300 ľudí z trnavského závodu tak zatiaľ zostáva doma. Čerpajú dovolenku, náhradné voľno alebo poberajú 65 percent zo mzdy.

Aké straty spôsobí zastavená produkcia, automobilka zatiaľ nevyčísľovala. „Sústredili sme sa na to, aby mal odstavený plyn čo najmenší dosah na technológiu a ľudí. Škody nepochybne budú, ich výšku však zatiaľ nepoznáme,“ dodal Švec. Duslo Šaľa, ktoré patrí medzi najväčších odberateľov plynu v krajine, muselo pre nedostatok plynu výrobu výrazne obmedziť a ľudí poslať na dovolenku. Košický U.S. Steel má tiež stále obmedzenú výrobu.

Dodávky plynu sa zastavili pre spor o ceny plynu medzi Ukrajincami a Rusmi. Obe strany sa vo štvrtok v Bruseli dohodli, že keď prídu na Ukrajinu európski pozorovatelia, dodávky sa obnovia, čo však nebude skôr ako cez víkend.

Scenáre dodávok plynu na Slovensko

1. Plyn z Ukrajiny nepríde štyri dni
Rokovania medzi Rusmi a Ukrajincami o cenách plynu pokračujú v Moskve, ak sa dohodnú, dodávky plynu na Slovensko sa obnovia v nedeľu. Obmedzenie dodávok plynu pre fabriky by sa potom zrušilo a súčasný odberový plynový stupeň 8 by sa vrátil na základný stupeň číslo 3

2. Plyn z Ukrajiny nepríde týždeň
Výroba v automobilkách, chemičkách či strojárňach by sa úplne zastavila. Plyn pre domácnosti by prúdil ďalej

3. Plyn z Ukrajiny nepríde viac ako desať dní
Domácnosti by zrejme zostali bez plynu. Štát by vyhlásil odberový stupeň 9. Plyn by sa používal len pri výrobe nevyhnutných potravín, v nemocniciach či na teplo pre zvieratá. Ak by sa dodávky neobnovili ani v ďalších dňoch, nastal by havarijný odberový stupeň 10 a Slovensko by zostalo úplne bez plynu

ZDROJ: SPP, MH

debata chyba