Za pozorovateľov sľúbil Putin plyn. Moskva už dohodu potvrdila

Ruský premiér Vladimír Putin sľúbil obnoviť dodávky plynu po príchode pozorovateľov EÚ. Podľa českého predsedníctva EÚ je už na svete dohoda o podmienkach ich práce. Vo štvrtok to bol ešte hlavný problém. V piatok Moskva túto dohodu potvrdila.

08.01.2009 19:52 , aktualizované: 09.01.2009 16:12
Ruský premiér Vladimír Putin Foto:
Ruský premiér Vladimír Putin
debata

Ruský premiér Vladimir Putin a predseda českej vlády Mirek Topolánek sa vo štvrtok dohodli na podmienkach pôsobenia pozorovateľov Európskej únie, ktorí majú sledovať tranzit plynu cez Ukrajinu. Prví členovia monitorovacej misie už na Ukrajinu dorazili. Ak by Rusi obnovili dodávky, tak by do Európy mohol plyn doraziť do troch dní (viac v článku Plyn z Ruska príde tri dni po obnovení dodávok). Rokovania však ešte stále pokračujú, podľa českého ministra priemyslu Martina Římana uzavretie dohody o monitorovacej misii v piatok nie je príliš reálna. Ukrajina už súhlasila s prítomnosťou ruských pozorovateľov na svojom území a Rusko tiež umožní, aby ukrajinskí pozorovatelia mohli kontrolovať ruské technické zariadenia na kontrolu plynu (viac v článku Ukrajincom nebudú prekážať Rusi pri monitorovaní plynu a naopak).

České predsedníctvo EÚ o dohode informovalo vo štvrtok prostredníctvom vyhlásenia iba niekoľko hodín po tom, ako na otázke pozorovateľov zlyhali rusko-ukrajinské rokovania pod záštitou únie v Bruseli. Ako uvádza tlačová agentúra AFP, prekvapujúci obrat otvára cestu pre ukončenie energetickej krízy, ktorá zasiahla Európu po zastavení dodávok ruského plynu.

Podľa vyhlásenia Prahy sa Topolánek a Putin v telefonickom rozhovore dohodli „na podmienkach nasadenia monitorovacej komisie na všetkých miestach, ktoré sú významné pre tok plynu“.

„Toto nasadenie by malo viesť k obnoveniu ruských dodávok plynu do členských štátov EÚ,“ uviedlo predsedníctvo vo vyhlásení.

Predsedníctvo dodáva, že Topolánek vyjednávanie konzultoval s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Podľa predošlého Putinovho vyhlásenia Rusko podporuje Merkelovej návrh, ktorý predpokladá sledovanie dopravy plynu európskymi expertmi.

Prerušenie dodávky ruského plynu v stredu vysvetľoval Putin Topolánkovi tak, že posielať plyn cez Ukrajinu „stráca zmysel, keďže európski spotrebitelia ho aj tak nedostávajú“.

Vo štvrtok vládol pesimizmus – rokovania sa zasekli

Rusko je ochotné platiť za tranzit plynu Ukrajine aj tri až štyri doláre za 1000 kubických metrov plynu, ale Ukrajina musí pristúpiť na trhové ceny, uviedol ruský premiér. Rusko podľa neho začne posielať plyn do Európy hneď, ako dorazia pozorovatelia únie. Podobne sa už skôr vyjadril aj šéf Gazpromu Alexej Miller.

Pre okamžité obnovenie dodávok plynu je podľa Putina nutné, aby prišli pozorovatelia Európskej únie k prijímacím staniciam pozdĺž celej trasy, kadiaľ plyn prúdi. „Akonáhle sa tam objavia a začnú pracovať, plyn začne okamžite prúdiť,“ povedal ruský premiér vo štvrtok novinárom.

Bruselské rokovania o pozorovateľoch však podľa českého ministra priemyslu a obchodu Martina Římana a eurokomisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa vo štvrtok stroskotali. Podľa nich sa EÚ dohodla na monitorovacej misii s Kyjevom, ale nie s Moskvou. Rusi chcú mať pri monitorovaní svojich zástupcov, uviedli. Podľa Piebalgsa to, či budú v monitorovacej misii ruskí zástupcovia, by si mali vyriešiť Rusi a Ukrajinci medzi sebou.

Plyn

Říman vyjadril sklamanie z výsledkov štvrtkových rokovaní v Bruseli. Podľa neho ruská strana odmietla, aby sa na spoločnom rokovaní stretli všetky tri strany – Ukrajina, Rusko a EÚ – naraz.

Šéf Gazpromu Alexej Miller obvinil Ukrajinu zo zlyhania rokovaní. Za nedohodu o vyslaní nezávislých pozorovateľov Európskej únie vraj nesie zodpovednosť Kyjev. „Ukrajina zlyhala, plná zodpovednosť padá na ich plecia. Dnes tu reálne existovala možnosť obnoviť dodávky plynu, ale je to preč,“ vyhlásil Miller.

Rusko ešte vlani platilo za tranzit 1,70 USD za 1000 kubíkov. Ukrajina teraz chce 2,05 USD. Naopak, Rusko už nechce dodávať Ukrajine plyn za 179,50 USD za 1000 kubíkov, ale žiada trhovú cenu. Tá je asi dvojnásobná oproti tomu, čo Ukrajina doteraz platila.

Putin uviedol, že spor akceleroval kvôli neschopnosti ukrajinských úradov. Jednou z príčin podľa neho je aj vysoký stupeň korupcie na Ukrajine. Ruský premiér však vyzval ukrajinských zástupcov, aby prileteli do Moskvy podpísať zmluvu.

Putin tiež vyzval Európu, aby diverzifikovala energetické zdroje a sľúbil, že Rusko nebude blokovať výstavbu konkurenčného plynovodu Nabucco.

debata chyba