Krízový manuál: Nepodliehajte panike a sporte

V Spojených štátoch je teraz vhodný čas na sporenie a nevhodný čas na paniku, radí americký denník USA Today ľuďom, ktorí sú znepokojení finančnou krízou.

19.09.2008 06:57
Doláre. Foto:
Ilustračné foto
debata

Doba „ľahkých“ peňazí bola veselá. Banky a kreditné spoločnosti boli preplnené hotovosťou, takže takže boli schopné platiť prakticky hocikomu – vrátane tých, ktoré mali problémy so splácaním – za čokoľvek. Ale večierok sa skončil, uvádza lakonicky denník, reagujúc tak na pád niekoľkých obrích finančných domov.

Ľuďom, ktorí si sporia na dôchodok, radí denník, aby v ukladaní financií pokračovali, najmä ak im prispieva zamestnávateľ. Narobte paniku! – vyzýva ich. Ak by prehodili všetky úspory z akcií do peňazí, vystavujú sa nebezpečenstvu, že až sa trh uzdraví, prídem o výťažok. Úspory by mali byť rozdelené medzi akcie a dlhopisy v pomere 6:4. Ak majú ľudia viac dlhopisov, odporúča denník, aby časť predali a dokúpili akcie. „Kúpite ich lacno a predáte draho,“ poznamenáva.

Súčasná doba sa javí ako vhodný čas na vloženie peňazí do banky, pokračuje denník. Banky, dychtivé doplniť svoje peňažné rezervy a čeliace napätiu na úverovom trhu, začali zvyšovať úroky z vkladov ešte predtým, než vypukla kríza na Wall Street. Priemerné ročné výnosy vzrástli od konca apríla, keď americká centrálna banka naposledy znížila úrokové sadzby z 1,9 na 2,4 percenta. V niektorých bankách dosahujú ročné úroky až 4,6 percenta, tvrdí s odkazom na odborníkov USA Today.

Americkí zákazníci sú teraz závislí na kreditných kartách viac než kedykoľvek predtým. Denník to podložil celkovou výškou revolvingových dlhov, ktorá v júli dosiahla rekordných 969,9 miliardy dolárov. Iba na pokutách za neskoré splátky vybrali kreditné spoločnosti v tomto roku už viac ako 19 miliárd dolárov, o 5,5 percenta viac než vlani.

Ľudia teraz začínajú používať kreditné karty aj na nákup každodenných potrieb, ako je jedlo alebo benzín, konštatuje denník. Pri raste napätia na úverovom trhu bude pri získavaní kreditnej karty stále ťažšie preukazovať nízke riziko, najmä ak má zákazník hypotéku s rastúcim úrokom, dodáva USA Today.

Aj keď úrokové sadzby hypoték po zoštátnení agentúr Freddie Mac a Fannie Mae klesli, teraz opäť smerujú hore. Priemerný fixný úrok 30-ročnej hypotéky dosahoval v stredu 6,14 percenta, pred týždňom to bolo 6,02 percenta.

Banky teraz sprísnia štandardy pre poskytovanie hypoték s najnižšími sadzbami, domnieva sa denník, najmä keď obidve obrie hypotekárne agentúry prevzala vláda.

Všetky pôžičky teraz musia byť perfektné, odvoláva sa denník na riaditeľa spoločnosti Mortgage Network Briana Kossa. Podľa neho je to už potom jedno, „aké sú vysoké úrokové sadzby, keď sa nemôžete pre poskytnutie ani kvalifikovať“.

Otrasmi na úverovom trhu bolo postihnutá polovica z 27 miliónov drobných podnikateľov, uvádza denník. Banky sa teraz ešte viac sústredia na veľkých zákazníkov a nezostane im hotovosť pre malé firmy. To núti drobných podnikateľov využívať ako hlavný zdroj kapitálu bežné kreditné karty s vysokým úrokom.

Denník predpokladá, že mnohí z nich teraz odložia veľké nákupy, nebudú obsadzovať prázdne pracovné miesta a znížia výdavky na služobné cesty či reklamu. Pod vplyvom udalostí na Wall Street presunú osobné a firemné prostriedky na bezpečnejšie, federálne poistené kontá alebo do štátnych obligácií, uviedol USA Today.

debata chyba