Pád banky rozdrvil zamilované sny

Na pohľad je to krásny mladý zaľúbený pár, kráčajúci v objatí po londýnskej ulici. Tridsaťročná Blue Macellariová a o rok mladší Jack Thomas pochádzajú zo Spojených štátov. Spoznali sa v Anglicku, kde medzi nimi vznikla láska. Blue si našla prácu v tunajšej pobočke banky Lehman Brothers, Jack v banke Barclays. Naplánovali si svadbu na júl budúceho roku.

18.09.2008 09:49
Pád banky ohrozil svadbu Foto:
Pád banky Lehman Brothers nečakane ohrozil plánovanú svadbu Blue Macellariovej a Jacka Thomasa (na fotografii). Ona pracovala pre pobočku banky v Londýne, spolu s prácou však prišla aj o pracovné povolenie a asi sa bude musieť vrátiť do Spojených štátov. Jack robí pre britskú banku Barclays.
debata

Keď banka Lehman Brothers padla, odrazu sa všetko zosypalo aj mladej dvojici. "Moja snúbenica sa možno bude musieť vrátiť do USA. So stratou práce v Lehman Brothers príde aj o britské pracovné povolenie,“ smutne sa pozerá do budúcnosti Jack, ktorý prišiel do Londýna z americkej Minnesoty.

DISKUTUJTE:Bojíte sa o svoje investované peniaze?

"Som veľmi nervózna. O rok by som sa mala vydávať, tento piatok zaplatiť zálohu na svadbu, ale vyzerá to tak, že svoje mzdy nedostaneme,“ znepokojene hovorí nádejná nevesta Blue, ktorá robila na oddelení ľudských zdrojov. Snúbenec za ňou utekal hneď po tom, čo sa dozvedela, že prichádza o prácu podobne ako ďalších vyše štyritisíc zamestnancov banky Lehman Brothers v Británii.

Thomas zachmúrene dodáva, že namiesto peknej svadobnej slávnosti sa možno zmôžu nanajvýš na piknik.

Medzi ľuďmi z Lehman Brothers po správe o bankrote zavládlo rozčarovanie. "Pracoval som so svojím tímom šesť rokov a toto je veľký šok. Uvedomovali sme si, že spoločnosť trápia problémy, ale hovorili nám, že nás niekto kúpi. A teraz si balíme v kancelárii veci do škatúľ,“ sťažuje sa 27–ročný Stephen Day. Napriek tomu sa považuje za jedného zo šťastnejších, keď sa pozrie na pomery viacerých kolegov: "Nie som ešte ženatý, nemám na krku hypotéku, ale pre veľa usilovných ľudí, ktorí práve začali kariéru, je ťažké vyrovnať sa so stratou zamestnania.“

Alex Haughton z náborového strediska v Lehman Brothers hovorí, že nepatril medzi tých, ktorí mali vysoký plat, ale tiež sa cíti prekvapený: "Oznámili mi, aby som v piatok odišiel z roboty. Idem si zháňať nové zamestnanie, lenže hľadať budem na presýtenom trhu práce.“

debata chyba