Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov. Fico reaguje

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore s týždenníkom The Economist opäť pripustil možnosť vyslania západných pozemných jednotiek na Ukrajinu. Stať by sa tak podľa neho mohlo v prípade, že by Rusko prelomilo frontovú líniu a Kyjev o pomoc požiadal. O rozhovore informuje agentúra AFP.

02.05.2024 13:01 , aktualizované: 15:06
debata (245)
Francúzsko dodalo Ukrajine stíhače (ruských) tankov
Video
Elyzejský palác po telefonáte francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinskej hlavy štátu Volodymyra Zelenského oznámil, že Paríž dodá Kyjevu ľahké obrnené prieskumné kolesové vozidlá AMX-10 RC, ktoré slúžia aj ako stíhače tankov. Viac vo videu francúzskeho ministerstva obrany.

„Ak by Rusi prelomili frontovú líniu, ak by existovala ukrajinská žiadosť – čo dnes nie je ten prípad – mali by sme si legitímne túto otázku (o pomoc) položiť,“ povedal Macron, ktorý sa podobne vyjadril už niekoľkokrát.

Vo februári francúzsky prezident vyvolal rozruch slovami, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu. V marci potom v rozhovore s denníkom Le Parisien vyhlásil, že Francúzsko bude možno v určitom momente nútené viesť pozemné operácie na Ukrajine, aby čelilo ruským silám. Krajina je podľa neho pripravená na všetky scenáre.

Tank / Leopard 2A6 / NATO / Nemecko / Čítajte aj Lévy: Sme uprostred tretej svetovej vojny. Západ robí tú istú chybu, ako pred druhou

„Vylúčiť to a priori znamená nepoučiť sa z posledných dvoch rokov,“ zdôraznil teraz v rozhovore s týždenníkom The Economist. Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor, aby Ruskom napadnutej krajine pomohli.

Ukrajina sa ruskej ozbrojenej agresii bráni už viac ako dva roky, výraznú úlohu v jej úsilí zohráva západná finančná pomoc aj dodávky zbraní a streliva. Niekoľkomesačné zdržanie v dodávkach zbrojnej techniky a munície z USA, vyvolané americkými vnútropolitickými spormi, však spôsobilo, že Rusko má teraz na východe krajiny na fronte prevahu, predovšetkým v delostrelectve, a jeho sily na niektorých miestach postupujú. Panujúca zložitá situácia pripúšťa aj ukrajinské vojenské velenie.

Emmanuel Macron Čítajte aj Macron pripustil nasadenie francúzskych vojakov na Ukrajine: Máme na to silu, nečelíme veľmoci

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

„Ukrajina nie je členský štát NATO. Slovensko s vojnou na Ukrajine nemá nič spoločné a veľmi jasne odkazujem celému Slovensku, že nech nás žiada ktokoľvek o čokoľvek, noha slovenského vojaka neprekročí slovensko-ukrajinskú hranicu,“ skonštatoval.

Premiér Robert Fico odmieta nasadenie slovenských vojakov na Ukrajine
Video

Na margo vyjadrenia francúzskeho prezidenta Fico poznamenal, že by malo ísť o bilaterálnu záležitosť. „Suverénne vyjadrenia suverénnych politikov sú čisto záležitosťou Francúzska, nie Slovenska,“ dodal. Takýto typ vyhlásení je podľa neho krokom k tretej svetovej vojne.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Francúzsko #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine