798. deň: Rusi proti ukrajinskej armáde nasadili chlórpikrín, tvrdia USA

Spojené štáty obvinili Rusko z porušovania dohovoru o chemických zbraniach. Podľa Washingtonu Rusi proti ukrajinským vojakom nasadili dusivú látku chlórpikrín aj chemické prostriedky na potláčanie nepokojov. Rusko v stredu oznámilo, že jeho armáda zasiahla štáb operačného velenia južného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl. Uviedlo to ministerstvo obrany v Moskve v hlásení o vývoji vojny proti Ukrajine. Kyjev správu nekomentoval.

01.05.2024 07:55 , aktualizované: 22:07
Zoločiv / Ruskí okupanti / Auto / Foto: ,
Telo muža, ktorý prišiel o život pri útoku ruskej armády, je prikryté v centre mesta Zoločiv v Charkovskej oblasti približne 15 kilometrov od hraníc s Ruskom 1. mája 2024
debata (193)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 798 dní
  • Šojgu nariadil zrýchliť a zväčšiť dodávky zbraní pre vojnu s Ukrajinou
  • Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády, Kyjev to nekomentoval
Nemecké stíhačky Eurofighter striehnu na Rusov nad Pobaltím
Video
Odesa, vojna na Ukrajine, Odeská právnická akadémia, ruský útok Čítajte viac 797. deň: Okupanti prišli o ďalšie dva Buky. Do NATO vstúpime až po víťazstve nad Ruskom, uviedol Zelenskyj

22:07 Spojené štáty dnes obvinili Rusko z porušovania dohovoru o chemických zbraniach. Podľa Washingtonu Rusi proti ukrajinským vojakom nasadili dusivú látku chlórpikrín aj chemické prostriedky na potláčanie nepokojov.

„Použitie týchto chemických látok nie je ojedinelým incidentom a je pravdepodobne vedené snahou ruských síl vytlačiť ukrajinské sily z opevnených pozícií a dosiahnuť taktické zisky na bojisku,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničia.

Chlorpikrin je na zozname zakázaných dusivých látok Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu, ktorého úlohou je monitorovať dodržiavanie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko aj USA sa k dohovoru pripojili.

Ukrajinská armáda skôr uviedla, že Rusko v súvislosti so svojou zvýšenou snahou o postup na fronte na východe Ukrajiny stále častejšie používa látky na potláčanie nepokojov. Okrem chlórpikrínu sú to aj plyny CS a CN, ktoré sú súčasťou slzného plynu.

Zatiaľ čo civilisti počas protestov môžu obvykle plynu na potláčanie nepokojov uniknúť, vojaci uviaznutí v zákopoch bez plynových masiek musia buď utekať pod nepriateľskou paľbou, alebo riskovať udusenie.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že uvaľuje sankcie na približne desať ruských štátnych i súkromných subjektov, ktoré sa podieľajú na výrobe či používaní chemických zbraní. Toto opatrenie je súčasťou dnes oznámeného nového balíka sankcií, ktoré USA uvalili na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. (reuters, čtk)

Rusko / Sankcie / Rubeľ / Mena / Čítajte viac USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov - v Rusku, Číne i na Slovensku

21:07 Pokračujúce útoky ruskej armády na Charkovskú a Doneckú oblasť na severovýchode a východe Ukrajiny si v stredu vyžiadali päť obetí na životoch. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

V Charkovskej oblasti v stredu ráno dve riadené letecké bomby zasiahli centrum mesta Zoločiv ležiaceho približne 15 kilometrov od hraníc s Ruskom.

Telo muža, ktorý prišiel o život pri útoku... Foto: SITA/AP, Andrii Marienko
Zoločiv / Ruskí okupanti / Telo muža, ktorý prišiel o život pri útoku ruskej armády, je prikryté v centre mesta Zoločiv v Charkovskej oblasti približne 15 kilometrov od hraníc s Ruskom 1. mája 2024

Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova o život tam prišli najmenej dvaja ľudia – 67-ročný muž a 38-ročná žena. Ďalších šesť civilistov vrátane 11-ročného chlapca utrpelo zranenia.

Ďalšou obeťou ostreľovania ruskou armádou sa stala 67-ročná obyvateľka obce Leľukivka neďaleko mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti.

Dve obete na životoch a šesť zranených hlásili v stredu úrady z mestečka Hirnyk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Táto lokalita sa nachádza asi 15 kilometrov od frontovej línie a ruská armáda naň v stredu zaútočila paľbou z raketometov. Obeťami sú 57-ročná žena a 64-ročný muž.

Moskva pri svojich útokoch na ciele na Ukrajine začala v posledných týždňoch používať nové silné riadené letecké bomby, ktoré majú ničivý účinok. (afp, tasr)

14:46 Najmenej dve osoby prišli v stredu o život v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas ruského vzdušného útoku navádzanými bombami, tvrdia regionálne úrady.

Oblastný gubernátor Oleh Synehubov v aplikácii Telegram oznámil, že Rusi o 10.00 h miestneho času (9.00 h SELČ) navádzanými leteckými bombami zasiahli automobil a súkromný dom v jednej dedine v Charkovskej oblasti. Gubernátor dodal, že pri útoku prišli o život dvaja civilisti – muž a žena -, ktorí sa nachádzali v automobile. Ďalšie dve osoby utrpeli zranenia.

Ruské sily po začiatku svojej invázie vo februári 2022 niekoľko mesiacov okupovali rozsiahle časti Charkovskej oblasti, ktorá je aj v súčasnosti takmer nepretržite terčom delostreleckých či vzdušných útokov. Agentúra dodáva, že Rusko v posledných týždňoch pri svojich útokoch začalo používať nové, silnejšie navádzané bomby zhadzované z lietadiel. (tasr, afp)

14:23 Rusko v stredu oznámilo, že jeho armáda zasiahla štáb operačného velenia južného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl. Uviedlo to ministerstvo obrany v Moskve v hlásení o vývoji vojny proti Ukrajine. Kyjev správu nekomentoval.

Podľa Moskvy bol štáb zasiahnutý pri nasadení „operačného a taktického letectva, raketových síl a delostrelectva“. Ďalšie informácie ministerstvo o útoku nezverejnilo, ale uviedlo, že ruské sily zlepšujú svoje pozície na celom fronte. Tvrdenie bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinské úrady informovali, že ruská armáda v noci na dnešok zaútočila na Odese a poškodila obytné budovy a civilnú infraštruktúru. Južné veliteľstvo ukrajinskej armády informovalo, že zasiahnuté boli administratívne budovy a zdravotnícke a vzdelávacie inštitúcie. Podľa ukrajinského ombudsmana Dmytra Lubinca bola pri ruskom raketovom útoku poškodená odeská kancelária jeho úradu. (reuters, čtk)

10:04 Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil zrýchliť dodávky zbraní pre vojská zúčastňujúce sa invázie na Ukrajinu. Na front tiež má podľa neho zamieriť viac bojovej techniky.

Šojgu podľa rezortu obrany rokoval s vojenskými veliteľmi, pričom mu správu o situácii na bojisku podal náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý je za operáciu na Ukrajine zodpovedný.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a... Foto: SITA/AP
Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov / Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov

„Na udržanie požadovaného tempa ofenzívy… je nutné zvýšiť množstvo a kvalitu zbraní a vojenskej techniky dodávanej vojskám,“ povedal Šojgu podľa telegramového kanála ministerstva obrany. Pri rokovaní s veliteľmi sa hovorilo aj o „zefektívnení práce armádnych opravárenských jednotiek“ na fronte aj mimo nej.

Ukrajina upozorňuje, že kvôli tomu, že jej armáda zápasí s akútnym nedostatkom zbraní a munície, sa ruským jednotkám podarilo v uplynulých týždňoch najmä na juhovýchode krajiny postúpiť. Rusko v posledných dňoch ovládlo niekoľko dedín v Doneckej oblasti a upevnilo svoje pozície v Charkovskej oblasti.

Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj cez víkend povedal, že operačná aj strategická situácia ukrajinských vojsk na fronte sa zhoršuje, a varoval, že ukrajinská armáda stratí kontrolu nad ďalším územím, ak Kyjev rýchlo nedostane ďalšiu bojovú techniku od svojich západných spojencov. (reuters, čtk)

9:05 Ruská protivzdušná obrana v noci na stredu zostrelila šesť dronov nad štyrmi regiónmi, informovalo ministerstvo obrany v Moskve. Podľa médií bola zasiahnutá ropná rafinéria v Riazanskej oblasti, kde vypukol požiar. Za týmto útokom podľa zdrojov RBK Ukrajina bola ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno uviedlo, že zneškodnené boli tri drony nad Voronežskou oblasťou, jeden nad Riazanskou a po jednom nad Kurskou a Belgorodskou oblasťou. O prípadných škodách sa vo svojom hlásení nezmienilo. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev podľa ruskojazyčného servisu BBC informoval, že trosky zostrelených bezpilotných lietadiel poškodili tri obytné domy, na ktorých poničili okná, fasády alebo dvere.

RBK Ukrajina uvádza, že podľa svedkov sa prvé výbuchy z areálu riazanskej rafinérie ozvali okolo 02:00 miestneho času (03:00 SELČ) a následne vypukol rozsiahly požiar. V rovnakom čase úrady vydali výstrahu pred dronmi.

Riazanská rafinéria, ktorá je najväčším podnikom tohto druhu firmy Rosnefť a siedmym najväčším závodom v Rusku, sa terčom útoku stala aj 13. marca. Podľa agentúry Reuters bola Rosnefť vtedy donútená odstaviť v rafinérii dve poškodené jednotky na rafináciu ropy. Hlavnú časť produkcie z tohto podniku ruský ropný gigant vyváža.

Ukrajinské drony v posledných mesiacoch opakovane útočili na ruské rafinérie vrátane tých, ktoré ležia stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou. RBK uvádza, že podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky bolo takýchto úspešných útokov 13 a v ich dôsledku ťažba a spracovanie ropy v Rusku klesli o 12 percent. Spojené štáty ale Kyjev upozornili, že tieto operácie môžu mať vplyv na celosvetový trh s ropou, a vyzvali ho, aby sa zameral na vojenské ciele.

8:00 Počas 30. apríla ruské jednotky prvýkrát za niekoľko dní nezačali žiadne potvrdené ofenzívy v Avdijivke alebo v jej okolí, zatiaľ čo ukrajinské zdroje uviedli, že ruské jednotky podnikli viac útokov v smere Bachmut-Časiv Jar ako v Avdijivke. Analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa domnievajú, že Rusi oddialili svoj postup a pripravujú zálohy, aby sa pokúsili presunúť zo svojho výbežku severne od Avdijivky smerom k Torecku v prospech ruskej ofenzívy na Časiv Jar, píše Ukrajinska Pravda.

Jednodňová situácia nestačí na vytvorenie vzorca, ale môže naznačovať, že ruské sily spomaľujú svoje úsilie pri Avdijivke, zatiaľ čo začínajú útočné operácie okolo Časiv Jaru, ako to predpovedal ISW. Môže to byť taktická prestávka ruských síl, aby zozbierali zdroje na ofenzívu.

Okolo 20. apríla sa ruské sily sústredili na dosiahnutie taktického úspechu v Očeretnie (severozápadne od Avdijivky) a Novokalynove (severne od Avdijivky), ale do 30. apríla, zdá sa, potvrdený pokrok sa zastavil.

Časiv Jar je operačne významným miestom, pretože bude slúžiť ako štartovacia rampa pre ruských vojakov na začatie útočných útokov na Družkivku a Kostiantinivku, dve pevnosti, ktoré chránia štyri veľké mestá Doneckej oblasti. Ak by sa ruské sily pokúsili postúpiť na sever k Torecku, s najväčšou pravdepodobnosťou by potrebovali dlhšiu prestávku na posilnenie súčasných jednotiek a premiestnenie ďalších vojakov v blízkosti Očeretnie.

7:55 Traja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri ruskom vzdušnom útoku na juhoukrajinské mesto Odesa. Na platforme Telegram to v noci na stredu uviedol šéf správy Odeskej oblasti Oleh Kiper. Invázna armáda podľa neho zaútočila na prístavné mesto balistickými strelami a poškodila civilnú infraštruktúru. Ďalšie podrobnosti nezverejnil.

Server Ukrajinska pravda o niečo skôr informoval o leteckom poplachu vyhlásenom v regiónoch na juhu Ukrajiny kvôli hrozbe balistických striel. Médiá informovali o niekoľkých explóziách, ktoré boli počuť v Odese.

Ide o druhý vzdušný úder na Odese za deň, ktorý si vyžiadal obete na životoch, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. V pondelok ruský útok v meste pripravil o život päť ľudí a desiatky ich zranil. Silno vtedy poškodil budovu súkromnej právnickej akadémie.

© Autorské práva vyhradené

193 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine