Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vo štvrtok odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku (NP) Slovenský kras Milana Olekšáka. Poverený riadením národného parku bude od piatka (3. 5.) Martin Golian, informoval odbor komunikácie envirorezortu. Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

02.05.2024 10:52 , aktualizované: 12:18
Milan Olekšák Foto: ,
Na snímke odvolaný riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras Milan Olekšák.
debata (35)

Podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu (nom. SNS) stoja za odvolaním Olekšáka predovšetkým zlé manažérske rozhodnutia aj nedostatočná komunikácia v regióne s dôležitými hráčmi pri zonácii.

Taraba reaguje na pytliactvo šéfa TANAP-u Olexu
Video
Archívne video.
tomáš taraba, sns, fico, pellegrini, danko, stretnutie Čítajte viac Odstrel medveďov sa môže začať o dva týždne, verí Taraba. Aktivisti sa obávajú začiatku trofejného lovu

„To, že sme na odvolanie riaditeľa Správy NP Slovenský kras použili zákon prijatý vládou Igora Matoviča, ktorý formálne udáva možnosť odvolávať bez udania dôvodu, neznamená, že na odvolanie neexistujú dôvody. Ide predovšetkým o zlé manažérske rozhodnutia súvisiace s delimitačnými protokolmi pri zonácii národného parku, ale tiež nedostatočná komunikácia s predstaviteľmi samospráv, súkromnými vlastníkmi či lesníkmi v procese prípravy zonácie národného parku,“ vysvetlil Kuffa.

SR ČR SHMÚ ČHMÚ Klíma Sucho Výročie, Martin Benko Čítajte viac Taraba odvolal Benka z funkcie šéfa SHMÚ. Stohlová: Chce ovládnuť všetky organizácie

Martin Golian vyštudoval systémovú ekológiu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, neskôr pokračoval na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde úspešne absolvoval štúdium environmentálneho manažmentu. Svoje pracovné a odborné zručnosti rozvíjal od roku 2013 na Okresnom úrade v Rožňave, odbore starostlivosti o životné prostredie. Disponuje viacerými osvedčeniami na vykonávanie štátnej správy starostlivosti o životné prostredie na úseku ochrany prírody a krajiny a rovnako aj na úseku odpadového hospodárstva.

Tomáš Taraba Čítajte viac Taraba odvolal riaditeľa TANAP-u aj Národného parku Veľká Fatra

Ministerstvo životného prostredia plánuje na pozíciu riaditeľa Správy NP Slovenský kras vyhlásiť riadne výberové konanie.

Slovenský raj Čítajte viac V Slovenskom krase pripravujú výstavbu nového návštevníckeho centra

„Milan Olekšák sa zastal svojich zamestnancov a odmietol ich nezmyselné prepúšťanie. Pre ministra Tarabu sa stal nepohodlným a hneď na druhý deň sa ho rozhodol zbaviť. Pán Olekšák kvalitne vykonával svoju prácu v organizácii, ktorá chráni naše najcennejšie prírodné bohatstvo. Nedovolil jej paralyzáciu masovým prepúšťaním. Tomáš Taraba ale zjavne odmieta počuť názor, ktorý je v rozpore s jeho skvelými nápadmi, a spravil z neho exemplárny príklad. Útoky, zastrašovanie a čistky, to je modus operandi tejto vládnej koalície,“ podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko).

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Taraba