MMF Európanom: Pripravte sa na najhoršie

Európskej ekonomike bude oživenie z terajšej finančnej krízy pravdepodobne trvať dlhšie než Spojeným štátom, tvrdí Alessandro Leipold, šéf európskeho oddelenia Medzinárodného menového fondu. Podľa neho by mohli Európu tiež zasiahnuť problémy v bankovom sektore a mala by sa preto "pripraviť na najhoršie".

27.09.2008 11:34 , aktualizované: 13:48
Peniaze
Ilustračné foto
debata

Ekonomické údaje naznačujú, že Európska centrálna banka začiatkom budúceho roku zníži úrokové sadzby. „Náš základný scenár zahŕňa určité spomaľovanie rastu a ústup inflačných tlakov s postupným vznikom priestoru na znižovanie úrokov. Posledné udalosti na finančných trhoch platnosť tohto hodnotenia ešte posilnili,“ povedal Leipold.

Ďalším nepriaznivým faktorom je pre európsku ekonomiku silný kurz eura voči doláru. Oživenie bude spomaľovať ťažkopádnejšie ekonomické prostredie v porovnaní s USA.
„Európa by sa nemala prepadnúť pocitu uspokojenia a mala by sa pripraviť na najhorší scenár,“ povedal Leipold.

Nemecký minister financií Peer Steinbrück vo štvrtok vyhlásil, že nemecké banky krízu zvládnu, pretože je to primárne americký problém. Európania taktiež dávajú najavo, že nebudú pripravovať žiadny plán, ktorý by stabilizoval finančný sektor, podobný návrhu americkej vlády. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy využil krízu, aby ohlásil zámer štátu viac intervenovať do chodu ekonomiky.

Riaditeľ odboru menových a kapitálových trhov MMF Jaime Caruana v piatok označil európsku reguláciu bankrotov bánk za neadekvátnu, najmä v prípade bánk s nadnárodnou pôsobnosťou.

„Pre prípad insolvencie bánk máte vzorec, ktorý nie je dosť špecifický a nebude dostatočný pre riešenie cezhraničného problému,“ povedal Caruana.

Obavy investorov z krachov európskych bánk sa tento týždeň zvýšili kvôli problémom holandsko-belgickej skupiny Fortis, ktorej akcie zažili rad prudkých poklesov. Banka ubezpečovala, že žiadnou krízou likvidity netrpí, sľúbila však, že predá ďalšie aktíva.

debata chyba