Prví v eurozóne spadli do recesie Íri

Írsko sa stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá sa v tomto roku dostala do recesie. Podľa ekonómov nebude poslednou. Rast krajiny potopil kolpas trhu realít i svetová úverová kríza.

25.09.2008 21:55
euro, peniaze, korupcia
Ilustračné foto
debata

Írsko sa stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá sa v tomto roku dostala do recesie. Oficiálne údaje, ktoré vo štvrtok zverejnil írsky štatistický úrad, ukázali ukončenie 25-ročného ekonomického rastu v krajine.

Podľa zverejnených údajov hrubý domáci produkt (HDP) medziročne poklesol v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch, čo je definícia tzv. technickej recesie.

Írsky HDP spadol na medziročnej báze v druhom štvrťroku aktuálneho roka o 0,8 percenta, pričom v medzikvartálnom porovnaní klesol o 0,5 percenta a v prvých troch mesiacoch tohto roka o 0,3 percenta.

Pod recesiu sa podľa ekonómov podpísal kolaps trhu s realitami, ako aj pokles stavebnej aktivity a dopad svetovej úverovej krízy na ekonomiku krajiny.

Analytici sa obávajú, že ostatné krajiny eurozóny taktiež upadnú do recesie, keďže nepokoje vo finančnom sektore začínajú mať negatívne dozvuky. Údaje za tretí kvartál zverejnia v najbližšej období.

debata chyba