Ropa si kartel OPEC nevšíma, klesla pod 40 dolárov

Ani ohlásené výrazne zníženie ťažby ropy nezastavilo pokles jej ceny. Americká ľahká ropa zdolala hranicu 40 dolárov za barel a bola najnižšie za 4,5 roka.

17.12.2008 19:40 , aktualizované: 21:43
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

V závere obchodovania sa americká ropa dostala na 39,99 dolára. Severomosrká ropa Brent sa predávala za 45,45 dolára za barel.

Obchodníci tvrdia, že ani razantné zníženie ťažobných limitov o 2,2 milióna barelov ropy denne kartelom OPEC nevyváži prudký pokles svetovej ekonomiky. Stredajšie rozhodnutie kartelu je najvýraznejším obmedzením ťažby v histórii tejto organizácie.

„Svetová ekonomika teraz ovplyvňuje cenu viac než hocičo, čo môže OPEC v tejto fáze urobiť,“ povedal agentúre Reuters Gary Ross z firmy PIRA Energy. Ekonomiky vyspelého sveta upadli do recesie, čo oslabuje aj rast v rozvojovom svete a tlačí dole dopyt po energii. Trh čakal, či zníženie ťažby podporia aj krajiny mimo OPEC ako Rusko a Mexiko. Zatiaľ sa tak nestalo.

OPEC chce výrazným znížením produkcie „dobehnúť“ pád svetového dopytu. Organizácia vo svojej ostatnej mesačnej správe predpovedala, že dopyt po rope od kartelu na budúci rok klesne o 1,4 milióna barelov ropy denne a svetový dopyt po rope sa na budúci rok po 25 rokoch prvýkrát zníži.

Od leta sa ceny ropy znížili o viac než sto dolárov a svetové zásoby sa výrazne zvyšujú. Ekonómovia uvádzajú, že pri cene 40 dolárov za barel by 11 z 12 členov OPEC  spolu s Ruskom a Mexikom vykazovalo rozpočtové deficity.

debata chyba