Die Welt: Koruna, forint a zlotý môžu padať ďalej, po špirále

Krajinám strednej Európy, ktoré zažívajú prepad mien, hrozí tvrdý náraz, tvrdí nemecký denník Die Welt. Situáciu Česka, Maďarska a Poľska ešte zhoršuje to, že majú značný zahraničný dlh, ktorého splácanie je pri páde mien ťažšie. V Českej republike však podľa denníka nie je situácia taká hrozivá ako v ostatných dvoch krajinách.

06.02.2009 11:01
Česká koruna, mena Foto:
%Ceské koruny
debata

„Začal sa najhorší možný vývoj,“ uviedol analytik Commerzbank Ulrich Leuchtmann. Česká koruna, poľský zlotý i maďarský forint už týždne oslabujú. V utorok sa dostali na najslabšiu úroveň za niekoľko ostatných rokov, keď euro stálo prvýkrát od júna 2004 viac než 4,60 zlotého, viac ako 28,50 Kč a maďarský forint dokonca klesol na svoju najnižšiu úroveň voči európskej mene, keď euro stálo viac ako 300 forintov.

Oslabovaním mien sa zahraničný dlh týchto krajín predražuje a zosilňuje sa odliv kapitálu, čo ešte zhoršuje zlú situáciu stredoeurópskych ekonomík. Hrozí tak, že meny týchto krajín budú padať ako po špirále, píše Die Welt. Za tento vývoj môžu podľa Leuchtmanna centrálne banky a vlády v regióne.

Situácia v Česku nie je tak dramatická, pretože jeho ekonomika nie je neúmerne závislá od zahraničného kapitálu, ale aj tak sa česká mena dostala pod tlak.

„Maďarsko, ktoré už v októbri muselo prosiť Medzinárodný menový fond, nedbalo na rady, aby úrokové sadzby znižovalo len opatrne,“ povedal Leuchtmann.

Dodal, že namiesto toho boli úrokové sadzby znižované dramaticky, kvôli nádeji, že to pomôže podporiť ekonomiku a že sa hodnotu meny podarí udržať. Podľa analytika to bol jednoznačne zlý odhad. Agentúra Moody's znížila Maďarsku úverový rating.

V Poľsku sa vláda pokúša škrtmi výdavkov vyrovnať znižujúce sa príjmy z daní. Krajina sa snaží splniť maastrichtské kritériá, aby mohla skoro zaviesť euro. Vláda tým však riskuje, že sa hospodárska kríza ešte viac prehĺbi a Poľsko do eurozóny prijaté nebude.

Leuchtmann se obáva, že pád stredoeurópskych mien bude pokračovať. Koruna by sa podľa neho mohla prepadnúť o ďalších 5 percent, zlotý a forint pokojne o desať percent a viac.

Tento trend môžu zastaviť iba centrálne banky, keď vyhlásia, že úrokové sadzby sa už znižovať nebudú. Ale tomu zatiaľ nič nenasvedčuje, píše Die Welt.

Česká národná banka vo štvrtok znížila hlavnú úrokovú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, znížila z 2,25 na 1,75 percenta na najnižšiu úroveň od októbra 2005.

debata chyba